Search
Close this search box.

ОБИЉЕЖЕНЕ 24 ГОДИНЕ ОД ЗЛОЧИНА У ЈАБУЦИ: ПРЕДМЕТ И ДАЉЕ У ЛАДИЦАМА ТУЖИЛАШТВА БИХ

Прислуживањем свијећа и полагањем цвијећа на градском гробљу Божовац у Фочи су обиљежене 24 године од злочина у Јабуци, када је муслиманска војска из Горажда на кућном прагу убила 43 српских мјештана. У нападу на шире подручје Јабуке 23. јула 1992. године, која је тада припадала општини Фоча, а након Дејтона је припојена Федерацији БиХ муслиманска војска је попалила сва српска села, а минирала је и до темеља срушила православну цркву Преображења Господњег.

Ријетки преживјели свједоци стравичног покоља у Јабуци са тугом се присјећају кобног дана у којем јаке муслиманске снаге нису имале милости према старима, изнемоглима и тринаестогодишњем дјечаку Нову Елезу. Међу њима и Неђо Мастило који је у Јабуци изгубио брата, стрица и рођаке. Страхује да је циљ појединих институција попут Тужилаштва БиХ да предмет и даље стоји у ладицама, док и оно мало свједока не изумре.

-Тога дана сам био у својој кући у Јабуци, ујутру у пет сати пробудила ме јака пуцњава, једвa сам извукао живу главу. Уопште нисам очекивао напад нити сам се надао томе. Имам осјећај да се у овом предмету иде на ту вариајнту да живи свједоци помру и да о томе нема више ко да свједочи. Такође, iде се на то да помру и наредбодавци и они који су починиоци. Они су већ и изумрли, остало је њих још пар. И какву правду чекамо и причамо сваке године исто-пита се Мастило.

jabuka pomen 2

Иако су свједоци инспекторима Сипе више пута давали изјаве о злочину, ни послије 24 године оптужнице против познатих налогодаваца нису подигнуте, нити има назнака да ће ико одговарати. Мастило истиче да се о овом злочину спекулише на тај начин да се искривљују чињенице да је међу Јабучанима било војно способних и наоружаних. То није тачно, тврди Мастило и додаје:

-Старице Милка Ковач и Коса Симовић, једна слијепа и једна непокретна, биле су у једној дрвеној колиби у селу Дражево, живе су их запалили. Затим брачни пар Милован и Марија Скакавац , који су побјегли су оближње жбуње, покушавајући да се сакрију, али ту су и убијени. Брачни пар Остоја и Софија Ћосовић убијени су на кућном прагу. Јесу ли они давали какав отпор Армији БиХ и били способни за било шта-истиче Мастило.

У Општинској организацији породица погинулих и несталих цивила наглашавају да је Јабука је још једно у низу масовних страдања фочанских цивила. Огорчени су што је и у овом предмету правда изостала:

-Нико до данас није одговарао за овај злиочин. Преживјели свједоци су давали изјаве, Тужилаштву у Требињу, али је на томе остало. Никада ништа није покренуто за Јабуку, као ни за остале злочине који су се десили над српским народом у Фочи-рекла је Душанка Лаловић, секретар Организације.

jabuka pomen

Након што је мјесна заједница Јабука заједно са Устиколином припојена ФБиХ, као дио коридора између Горажда и Сарајева, Срби су напустили ово подручје подно Јахорине, а пренијели су и своје мртве из мјесног на гробље у Фочи. Помен парастос погинулим Јабучанима биће служен 6. августа, на Преображење Господње у обновљеној цркви у Јабуци, која је посвећена том празнику, а у чијем дворишту је подигнут и споменик страдалима.

Поделите: