Search
Close this search box.

ФРАНЦУЗИ ПРОМОВИШУ ФОЧУ

“Вожња Европом”, “Језера Зеленгоре” и “Дани боровнице” три су туристичке манифестације које ће се одржати у Фочи од петка до недјеље, а које за циљ имају промоцију туристичких потенцијала ове општине.

Француски студенти, чланови организације “Вожња Европом”, који путујући старим континентом откривају знаменитости земаља кроз које пролазе, сутра ће посјетити и Фочу.

Више од 60 тимова са 200 младих Француза први пут ће упознати туристичке потенцијале овог краја, а потом у својој земљи промовисати оно што су видјели. Њихов дочек, дефиле улицама града и концерт добродошлице, организује Туристичка организација општине Фоча.

-Француски авантуристи биће смјештени на помоћном игралишту ФК “Сутјеска” у насељу Доње Поље, гдје ће да направе шаторски камп. У Фочи ће се дружити са локалним становништвом, упознати град, пробати аутентична јела и традиционалну кухињу овог краја, и уживати у вечерњем концерту групе “Параноид”. Циљ ниховог пројекта је да упознају земље и становништво и потом промовишу овај крај,  што је нама од великог значаја-рекла је Љепосава Ђајић, директорица ТО Фоча.

DANI BOROVNICA

Осим Французима, Фоча ће овог викенда бити домаћин и бројним домаћим и страним гостима и туристима који не пропуштају њене традиционалне манифестације “Језера Зеленгоре” и “Дани боровнице”.

-Сваке године Планинарско друштво “Зеленгора” организује првог викенда у августу манифестацију “Језера Зеленгоре”. Они крећу у петак, биће смјештени у кампу на Орловачком језеру, а током суботе и недјеље обилазе атрактивна језера. Они ће се у недјељу састати са бројним учесницима манифестације “Дани боровнице” на локалитету Доње баре и дружити уз заједнички ручак-истакла је Ђајићева.

ZELENGORA POGLED

Планина Зеленгора са свим својим јединственим љепотама и овог љета једна је од најатрактивнијих туристичких дестинација, али и један од адута укупне туристичке понуде Националног парка Сутјеска и општине Фоча. Зелена краљица међу планинама најбоље је излетиште за бројне туристе жељне планинског и авантуристичког туризма и јединственог одмора.

-Што се тиче структуре посјетилаца Зеленгоре, она је шаролика. Од локалног становништва, до оних који први пут откривају овај потенцијал, па све до домаћих и страних туриста из европских земаља. Највише је планинара из Србије, али је у протеклом периоду било и гостију из Словеније и Њемачке, који су увијек задовољни и импресионирани овом дестинацијом-навела је Ђајићева.

Фоча је посљедњих година незаобилазна дестинација туриста широм свијета. Њен туристички бренд рафтинг Дрином и Таром, као и јединствени амбијент НП “Сутјеска” и ове сезоне обарају рекорде када је посјећеност у питању. У Општинској туристичкој организацији биљеже највећи број посјетилаца из земаља у окружењу, Србије, Словеније, Хрватске, Мађарске, Чешке и Словачке, али чак и из удаљених земаља, Америке, Кине и Израела.

 

Поделите: