Search
Close this search box.

ПРЕДСТАВНИЦИ КАНЦЕЛАРИЈЕ ЗА ВЕТЕРИНАРСТВО БИХ БОРАВИЛИ У ФОЧИ: СУЗБИТИ БОЛЕСТ ПЛАВОГ ЈЕЗИКА КОД ОВАЦА

На подручју општине Фоча појавила се болест плавог језика код оваца, од које је обољело више од 100 грла.

Фочански ветеринар Слободан Крунић каже да је ријеч о вирусу који преносе комарци, а чему су погодовале временске прилике овог љета са великом влажношћу и спарином, те честим смјенама сунца и кише.

-Болест се препознаје по натеклим уснама, овца бали, безвољна је, има ранице по устима , не једе, а касније болест напада зглобове и папке, па животиња не може да се креће. Болест се лијечи антибиотицима, а уколико се на вријеме не почне терапија постоји вјероватноћа угинућа оваца-рекао је Крунић.

Он је напоменуо да је потребно да се власници оваца, чим уоче симптоме болести, јаве ветеринару, те да се смртност од ове болести креће у процентима од 2 до 30 одсто од броја обољелих грла.

 -У мањим стадима смо регистровали по пар обољелих грла, а у стадима од 150 оваца има и по 20 заражених-навео је Крунић.

У Канцеларији за ветеринарство БиХ, чији су представници данас боравили у Фочи због формирања Заједничког центра за контролу болести квргаве коже говеда, кажу да нису били упознати да се појавила болест плавог језика.

-Нисмо имали ту информацију, иако су сви обавезни- лабораторија, надлежна ентитеска тијела, као и ветеринарска служба у општини да нас обавијесте о болести, а ми смо дужно да то пријавимо надлежном тијелу ЕУ. Контактираћемо лабораторију, која је радила узорке и ако то буде потврђено, овај Заједнички центар имаће задатак и сузбијање болести плавог језика-рекао је директор Канцеларије за ветеринарство БиХ, Љубомир Калаба.

Он је напоменуо да ова болест, као и болест квргаве коже, не прелази на људе, али да изазива велику економску штету.

На састанку у Фочи, којем су присуствовали и представници Граничне полиције БиХ, локалне управе, Цивилне заштите, општинског Удружење пољопривредника, речено је да у БиХ још није забиљежен ниједан случај болести квргаве коже, која се појавила у Црној Гори, те да је припремљена одлука о забрани транспорта стоке.

-За доношење одлуке о успостављању угроженог подручја чекамо сагласности од надлежних тијела ентитета, а са вакцинацијом ће се почети у оном моменту када се појави први позитиван случај обољења квргаве коже-рекао је Калаба.

Он је објаснио да ће се средства за набавку вакцине против квргаве коже  обезбиједити из донаторских средстава, а сточаре из граничног појаса према Црној Гори, којима ће бити подијељени информативни леци, позвао је да све сумњиве случајеве обавезно пријаве ветеринарима.

Најављеном одлуком биће забрањен и увоз меса, изузев у конзервама, али и преношење домаћег млијека, сира и кајмака из Црне Горе, који се продају на пијацама у БиХ.

Поделите: