Search
Close this search box.

ФАКУЛТЕТИ У ФОЧИ СПРЕМНИ ЗА НОВУ ШКОЛСКУ ГОДИНУ: УСКОРО УСЕЉЕЊЕ У СТУДЕНТСКИ ДОМ

 

Медицински и Православни богословски факултет „Свети Василије Острошки“ на којима знање стиче око 1 800 студената позиционирају Фочу у универзитетски центар истока РС, али је овим двјема високошколским установама неопходно више улагања и помоћи. Истакнуто је ово на састанку начелника општине Фоча, Радисава Машића са деканима факултета у Фочи.

dekani sl

Нову школску годину око четири стотине студената Православног богословског факултета „Свети Василије Острошки“ дочекује у новој кући у центру Фоче у чију је куповину и обнову Влада РС уложила око три милиона марака. Једина високошколска установа овог типа у РС и БиХ коначно је стекла све савремене услове за извођење наставе која ће званично почети 3.октобра.

-Улазимо у изврсне, репрезентативне просторије, које представљају истинску радост свим запосленима и свим студентима, Ми смо спремни и са наставне и научне стране да започнемо нову школску годину, акредитовали смо и нови студијски програм, тако да и општи и практични смјер сада трају осам семестара. Расписаћемо и трећи уписни рок зато што нисмо попунили све капацитете које имамо, а крајем октобра, када се сви упишу,  знаћемо тачан број студената, мада је то отприлике на  прошлогодишњем нивоу, негдје око 357-рекао је декан Факултета, протојереј-ставрофор Дарко Ђого.

За више од двије деценије Богословски факултет је кадровски и материјално напредовао и израстао у репрезентативну установу на простору цијеле РС. Ишколовао је генерације и генерације студената и успио да створи и сопствени кадар.

-Бићемо принуђени да мало извршимо притисак према Влади РС да испоштује чињеницу да на факултету данас предају углавном професори стално настањени у Фочи, млади доценти, ванредни и редовни професори и да је потреба да имамо и асистенте, јер сваки напредак изискује одређену одговорност и одређена средства-рекао је Ђого.

И Медицински факултет у Фочи за 23 године постојања израстао је у један од стубова Универзитета у Источном Сарајеву по којем се препознаје у међународној академској заједници. На четири студијска програма студира око 1.500 студената из Српске и земаља у окружењу. Осим редовне наставе, овај факултет од прошле године године увео је и трећи циклус студија.

-Медицински факултет спремно улази у нову академску 2016/17. годину, ми смо уписали нову генерацију студената, остало је неколико слободних мјеста на студијском програму Здравствена њега, али ми не планирамо трећи уписни рок. Настава је покривена са компетентним и одличним кадром, ових дана очекујемо да се распише конкурс за другу генерацију студената на докторским студијама, очекујемо упис седам доктораната-рекао је декан факултета, Милан Кулић.

medicinski-fakultet

Са два факултета и Средњом богословском школом Фоча се издваја од свих осталих општина овог дијела Српске. Имајући у виду све бенефите које јој ове васпитно-образовне установе неопходна им је већа подршка локалне заједнице.

-Изградњом студентског дома и новом зградом Богословског факултета ми смо коначно ријешили статус високошколских установа у Фочи и то је за понос овога града, јер факултети остају овдје. Фоча тиме добија и у економском и у сваком другом смислу. Ми због тога имамо потребу да помогнемо факултетима и фиансијски их подржимо, и због тога ћемо  у буџету планирати средства за подршку овим факултетима-истакао је начелник општине Фоча, Радисав Машић.

Студентима у Фочи од октобра ће на располагању бити и новоизграђени студентски дом са 350 мјеста чије је опремање у потпуности завршено. Како нам је потврђено у Министарству просвјете и културе РС, Влада Републике Српске донијела је одлуку о формирању  посебне јавне установе студентског стандарда – Студентског дома Фоча – и у наредном периоду слиједи именовање органа управљања.

-Министарство предузима све неопходне радње како би студенти били усељени прије почетка школске године-потврђено је у ресорном министарству.

STUDENTSKI DOM I

 Из Министарства подсјећају да је изградња Студентског дома у Фочи финансирана једним дијелом средствима из Развојног програма Републике Српске у вриједности 2.000.000 марака,  а другим дијелом из  аустријског кредита – фаза II у вриједности 4.556.360  марака. За опремање дома у Фочи  Министарство је обезбиједило  566.711 марака за намјештај и 386.217 КМ за опремање кухиње.

 

Поделите: