Search
Close this search box.

ПРЕДУЗЕТИ МЈЕРЕ ЗА СПРЕЧАВАЊЕ ШИРЕЊА БОЛЕСТИ ПЛАВОГ ЈЕЗИКА

У протеклих мјесец дана на подручју општине Фоча од болести плавог језика обољело је више од стотину оваца, а на десетине их је угинило, показали су узорци анализа крви обољелих оваца које је обавио бањалучки Ветеринарски институт “Васо Бутозан” .

-Резултати анализе прослијеђени су у референтну европску лабораторију. Када добијемо податке о томе који је серотип, тада ћемо се одлучивати о даљим мјерама – да ли ћемо почети вакцинацију или ћемо моћи без тога да прођемо са овом болешћу-рекао је Драго Недић из Института „Др Васо Бутозан“.

Он је, након састанка у Фочи које организовало ресорно министарство, напоменуо да је потребно предузети мјере за спречавање ширења болести, а то је, прије свега, одвајање заражених грла, контрола кретање стоке и третирање комараца, који су преносиоци болести, и да ће се након одређивања серотипа знати о колико тешком обољењу је ријеч.

Он је додао да ће пољопривредницима, за сва грла за која инспекција нареди да буду уништена, штета бити надокнађена.

Фочански пољопривредник Милован Бодирога из села Врбница каже да од 100 његових оваца, тренутно само 15 није заражено овом болешћу, а да му је већ угинуло око двадесетак.

-Ја не знам како ћу и на који начин наплатити штету, јер због великих врућина и велике удаљености од града није могао чекати сложену процедуре утврђивања узорка угинућа-страхује Бодирога.

Састанку у Фочи, осим представника Института „Васо Бутозан“ присутвовали су републички ветеринарски инспектор, представници фочанских ветеринарских станица, начелник општине Фоча Радисав Машић и представници надлежних општинских одјељења.

Осим у Фочи, болест плавог језика до сада је регистрована и у Калиновику, Невесињу, Палама, те у кантонима Горажде и Сарајево у Федерацији БиХ.

Поделите: