ШЕСТОМЈЕСЕЧНИ ПОСАО ЧЕКА ОСМОРО МЛАДИХ ФОЧАКА

Осморо младих из Фоче од 18 до 35 година из социјално осјетљивих категорија и ове године добиће своје прво шестомјесечно запослење и на тај начин стећи радна искуства. Резултат је то меморандума о наставку реализације пројекта “Помоћ за самопомоћ” који су данас потписали начелник општине Фоча Радисав Машић и представници сарајевског Удружења “Прогрес”.

Општина Фоча већ пету годину у сарадњи са Удружењем “Прогрес” спроводи овај пројекат, чији је циљ да се младима омогући што већа конкурентност на тржишту рада. Осим што добију прилику да стекну прве радне вјештине, млади имају могућност да након пола године остану у радном односу код послодаваца, што у општини оцјењују великом предношћу програма.

-Ми ћемо са нашим партнерима и ове године од 1.маја запослити на шест мјесеци осморо малдих из социјално осјетљивих категорија и настојати да њихови послодавци стекну повјерење у њих и да они остану у сталном радном односу-рекао је Радисав Машић, начелник општине Фоча.

Укупна вриједност пројекта на подручју Фоче је око 20 000 марака. Половину средстава обезбјеђује  општина, а другу половину Удружење „Прогрес“ из Сарајева, док је уплата доприноса обавеза послодаваца. Имплементатори оцјењују да је овај пројекат допринио побољшању живота младих на ширем подручју БиХ.

– Желимо да кроз овакав програм постигнемо психосоцијалну помоћ младим људима, дакле да се кроз овакав облик подршке пружи шанса младим љдима да планирају своју персепктиву, да се реинтегришу и социјализују. Добар дио њих остао је да ради код послодаваца, а они који нису остали постали су оспособљенији, конкурентнији и спремнији да и сами потраже запослење-рекао је Елвир Чаушевић, координатор пројекта испред Удружења “Прогрес”.

Од наредне године општина Фоча планира да са донаторима прошири сарадњу.

-Постоји начин да од наредне године кренемо и са суфинансирањем обуке средњошколаца завршних разреда код послодаваца, што би био неки њихов први приправнички стаж, али и улазница за стално запослење у будућности-рекао је Машић.

До сада је кроз овај програм, који се спроводи  у још девет општина у БиХ уз подршку њемачке фондације „Крила наде“, прошло 40 младих Фочака.

Подели

Наши пријатељи

Translate »