СТРАТЕГИЈОМ РАЗВОЈА ОПШТИНЕ ДО НОВИХ РАДНИХ МЈЕСТА И ДОНАТОРСКИХ СРЕДСТАВА

Повећање производње у реалном сектору, отварање нових радних мјеста, заустављање исељавања становништва и одласка младих људи, као и обезбјеђивање инфраструктурних услова за бољи живот грађана основни су циљеви Стратегије развоја општине Фоча за период од 2017.  до 2026.године. О овом документу, који је локална управа израдила у сарадњи са Развојном агенцијом Уједињених нација (УНДП), расправљали су данас представници власти, установе, удружења и грађани са подручја општине Фоча. Закључено је да је Стратегија добро израђена, али да је неопходно више пажње посветити питањима топлификације града, одлагања комуналног отпада и инфраструктуре.

Дрвопрерада, хидропотенцијал, пољопривреда и туризам кључне су области на којима се темељи Стратегија развоја Фоче за наредних десет година. У општини оцјењују да је овако јасно дефенисан документ, између осталог, услов за аплицирање на међународне пројекте и донаторска средства.

– Фоча се развијала на дрвопреради и у претходних 70 година и још увијек тај потенцијал није на најбољи начин искоришћен. Сви у Фочи нестрпљиво очекујемо и почетак реализације великог хидроенергетског пројекта “Горња Дрина”, који може донијети велики број радних мјеста и приходе у буџет. Наш велики потенцијал је и туризам који ослањамо на Национални парк “Сутјеска”. Ова јавна установа ће, такође, добити своју стретегију и то засновану на јавно-приватном власништву у оном дијелу који се не односи на заштиту природе, већ на комерцијалну дјелатност-рекао је Радисав Машић, начелник општине Фоча.

STRATEGIJA 2

Производња јагодичастог воћа, пластеничка производња, сточарство и мљекарство шансе су за развој пољопривреде коју је неопходно оснаживати и подстицати, како сопственим, тако и средствима из различитих фондова. Велику пажњу треба посветити фарми Златни Бор, која је за кратак период показала да се другачијим приступом може направити квалитетан и препознат пољопривредни производ, додају у општини.

Стратегијом развоја предвиђен је и наставак реконструкције водоводне и канализационе мреже, што у предузећу „Извор“ сматрају једним од највећих и најважнијих инфраструктурних пројеката у посљедње двије деценије.

-Мислим да је водоснабдијевање и одлагање отпадних вода у оквиру овог документа обухваћено онако како је то предвиђено и Студијом изводљивости на којој смо радили у протекле три године, тако да су подаци које смо имали добродошли за израду ове Стратегије и ја сам тиме задовољна-рекла је Ружа Стојановић, директор предузећа „Извор“.

На јавној расправи чуло се и мишљење да Стратегија мора детаљније да дефинише област топлификације града. Миленко Ковач сматра да се ово питање  мора што прије ријешити.

-Мислим да је неопходно више приступити послу у овој области, аналитички направити шта имамо, шта нам је потребно. Рјешавамо појединачне случајеве кроз енергетску ефикасност, а и даље централно гријање препуштамо заједницама етажних власника да се сналазе како знају и умију. Ако у наредних десет година Фоча не ријеши топлификацију, мислим да је никада неће ни ријешити-сматра Ковач.

Након што се размотре и уврсте све примједбе, коначан приједлог Стратегије наћи ће се пред одборницима на наредној сједници локалног парламента.

 

Подели

Наши пријатељи

Translate »