ПОТПИСАНИ УГОВОРИ СА 177 СТИПЕНДИСТА

Стотину седамдесет седам студената који ће у текућој академској години примати стипендију из општинског буџета потписали су данас уговоре о стипендирању са начелником општине Фоча, Радисавом Машићем. За ове намјене у општинском буџету планирано је око 150 000 марака, а стипендије у износу од 80 до 100 марака, зависно од године студија, биће исплаћиване у наредних десет мјесеци.

stipendije-foca-3-650x298

Међу стипендистима су студенти са најмањом просјечном оцјеном 7.50, дјеца погинулих бораца и ратних војних инвалида, бруцоши са одличним успјехом из средње школе, студенти без једног или оба родитеља, корисници социјалне помоћи, а старосна граница је 26 година. Од ове године стипендира се и 13 студената чија су оба родитеља незапослена.

Мјесечна примања олакшаће им трошкове студирања, истичу Марија Пејовић, студенткиња друге године Медицинског факултета и Срђан Новаковић, студент треће године Богословског факултета.

-Имамо доста издатака током студирања, како за набавку литературе, упис семестара и бројне друге трошкове, тако да нам много значи-истиче Пејовићева.

– У овој ситуацији каква је данас нама је свака помоћ добродошла-каже Новаковић.

stipendije-foca-5-650x376

Осим родитељске подршке, општинска стипендија великом броју студената једино је примање које остварују. Зато је сматрају значајном подршком. Међу њима и студенткиња треће године овдашњег Медицинског факултета Катарина Радовић и Дејан Чанчар, студент треће године Електротехничког факултета у Источном Сарајеву.

-Осим што ћемо моћи подмирити трошкове током студирања, моћи ћемо да обезбиједимо нешто и за себе, да нам родитељи не морају у свему помагати-сматра Радовићева.

-Имајући у виду наша примања, наших родитеља и примања људи уопште, добро дође сваком студенту новчани мјесечни износ-каже Чанчар.

stipendije-foca-4-650x352

Стипендије ће бити исплаћиване редовно у наредних десет мјесеци, истичу у локалној управи.

-Износ стипендије за прву, другу и трећу годину је 80 марака, студенти четврте године из буџета ће добијати по 90, док ће студенти пете и шесте године студија примати стипендију у износу од 100 конвертибилних марака-рекао је Радисав Машић, начелник општине Фоча и додао да су у протекле четири године из општинског буџета исплаћене укупно 752 стипендије за шта је обезбијеђено око 700 000 марака.

Подели

Наши пријатељи

Translate »