БОГОСЛОВСКИ ФАКУЛТЕТ: ВИШЕ ОД ДВИЈЕ ДЕЦЕНИЈЕ ВАЖНА ТАЧКА ИДЕНТИТЕТА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

 

Служењем свете литургије и славским обредом у цркви Светог Василија Острошког и Светог Петра Дабробосанског на Велечеву, као и свечаном академијом на којој су додијељене дипломе свршеним студентима и мастерима, Православни богословски факултет прославио је своју крсну славу, Василијевдан.

BOGOSLOVSKI SLAVA

Ово црквено училиште од 1994.године стасавало је заједно са Републиком Српском, а данас представља прави духовни и интелектуални расадник и осовину српског народа.

Православни богословски факултет, прошле године, добио је ново, модерно опремљено здање у центру Фоче у чију је куповину и обнову Влада РС уложила око три милиона марака. Као један од стожера теолошког образовања у окриљу Српске православне цркве, ова високошколска установа успјева да организацију и квалитет наставе усклади са најсавременијим стандардима.

bogoslovski1

Захваљујући таквим условима студенти лакше и брже корачају напријед у развоју наставног и научноистраживачког рада. Међу њима Милан Лазић, студент друге и Раденка Дракул, студенткиња четврте године факултета:

-Док смо раније били овдје на Велечеву, није било лоше, али сада када смо у граду имамо боље услове за студирање , за развијање науке, тако да смо обезбијеђени за даљи просперитет науке и богословља уопште-рекао је Лазић.

-Овдје нам је било и мало удаљено од града, учионице су нам опремљено, иаммо све што нам је потребно за рад у учење и сада су много бољи услови-рекла је Дракулова.

BOGOSLOVSKI SLAVA 4

Тренутно на факултету знање стиче око 400 студената из бројних земаља у окружењу и Европе, на три студијска програма и циклуса студија у Фочи и Добоју. Многи бивши студенти афирмисали су се и у настави вјеронауке у разним образовним профилима, а они који су одабрали свештенички или монашки позив образац су пастира наших дана.

BOGOSLOVSKI SLAVA 5

Пресељењем на нову локацију, стварају се услови за да студијски програм Црквена умјетност и сликарство из Добоја буде премјештен у Фочу.

-То је заправо једно структурално питање за које се надамо да ће Влада РС препознати колико је битно за развој и факултета и Универзитета и саме РС уопште, па да ће преузети бар средства која су потребна за исплаћивање рада наставницима са Ликовне академије у Требињу-рекао је декан ПБФ-а, протојереј-ставрофор Дарко Ђого.

Богословски факултет у Фочи перјаница је високошколског образовања и Фоча је са овом установом стала на пиједестал православља у Републици Српској.

BOGOSLOVSKI SLAVA 6

-Богословски факултет и Богословија, као два духовна завода у Фочи, граде ону мисију коју вијековима гради Српска православна црква, и факултет је тај који нас узвисује до оних висина по којима ћемо се ми кроз вијекове дичити и поносити-рекао је Радисав Машић, начелник општине Фоча.

Богословски факултет поноси се чињеницом да је једна од три високошколске установе Српске православне цркве. По квалитету наставе, али и мисији чувања православља и његовања највиших човјекових вриједности више од двије деценије стоји раме уз раме са факултетима у Београду и Либертвилу.

Подели

Наши пријатељи

Translate »