Search
Close this search box.

БИТКА НА СУТЈЕСЦИ ВЈЕЧНИ ПРИМЈЕР ЧОЈСТВА, ЈУНАШТВА И ПОЖРТВОВАНОСТИ ЗА СЛОБОДУ

Полагањем вијенаца и цвијећа на спомен-обиљежју у Долини хероја на Тјентишту , у организацији Одбора за његовање традиције ослободилачких ратова Владе РС, обиљежене су 74 године од Битке на Сутјесци, у којој је за тридесетак дана борбе 1943. године погинуло око 7 500 бораца. Поручено је да је најславнија битка , примјер херојске борбе и пожртвовања свих оних који су били нападнути од стране фашистичке идеологије, која је имала за циљ уништити све који не мисле као они. Двадесетак хиљада  бораца и рањеника показало је како треба да се брани сваки кутак своје земље, своја слобода и достојанство, против седам пута бројнијег непријатеља.

-На овом мјесту те 1943.године и земља је горјела. Нисте могли да видите ниједно дрво, све је било све уништено од артиљерије, митраљеза, бомби, та посљедња битка одиграла се управо овдје, сакупио се и збијег и болница и бригаде, успјели да пробијемо обруч и одбијемо Нијемце,  успјели смо да побиједимо фашисте и промијенимо ток рата и историје.

Евоцирајући успомене 90-огодишњи Подгоричанин Бранислав Љумовић, један од ријетких преживјелих учесника Битке на Сутјесци, свједочи голготу славне битке.

– Ја сам био борац Пете пролетерске црногорске бригаде, из сиромашне сељачке породице, отац ми је био првоборац, мени је пријетила опасност да ме интернирају, ја сам се прикључио партизанима и ето са непуних шеснаест година преживио Сутјеску, за шта ми је касније и уручен орден за храброст. Страшна је то битка била, страшна жртва је на овом мјесту принесена, али нема тога што за слободу не треба жртвовати-поручује Љумовић.

Симболу херојства, јунаштва, чојства, тековинама антифашизма своју чврсту приврженост исказало је на стотине поштовалаца широм Српске, Србије, Црне Горе.

-Лијепо је бити дио овог амбијента, ове атмосфере, жељна сам Југославије када видим све ово овдје-каже Радмила Лучић из Пријепоља.

Цетињанину Гојку Вујовићу Долина хероја једно је од најважнијих историјских мјеста.

-Ово је велика кланица нашег народа, морамо им се поклањати, чувати их и његовати, сваки дан све више-истиче Вујовић.

На Тјентиште је пристигао и велики број Бањалучана који ће се, како кажу, увијек сјећати хероја који несебично дадоше животе за одбрану своје земље.

-Драго ми је што је ово јуначко мјесто посјећено у оволиком броју, а ми не смијемо потиснути сјећање на оне људи који су нам дали да данас живимо овако у овом времену-каже бањалучка књижевница, Сава Гуслов Марчета.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите РС, Миленко Савановић, рекао је да је ова битка синоним борбе за слободу и примјер будућим генерацијама како треба бранити живот и простор.

-То је битка која служи као примјер храбрости, пожртвованости, која служи као примјер како побјеђује највеће свјетско зло, а то је фашизам који је имао намјеру да на сваком прагу узме живот. Огромна су страдања била овдје, сваки трећи изгубио је живот, и то је примјер како се овај народ борио, бранио и примјер будућим генерацијама како се брани земља, када до тога дође-поручио је Савановић.

Петар Ђокић, предсједник Социјалистичке партије РС изразио је жаљење што све организације са простора бивше Југославије, које баштине традицију антифашизма, нису присутне у исто вријеме на Тјентишту, већ су подијељени и у ономе у чему су се заједнички борили.

-На бази различитих погледа према посљедњем грађанском рату у Југославији дошло је, нажалост, и до различитог односа према антифашистичким тековинама и догађајима из НОР-а. Лично сам чинио напор да их уједним, макар организације унутар БиХ, али је очито да је велики утицај странака и политика унутар тих организација и заиста ми је жао због тога-рекао је Ђокић.

Начелник општине Фоча, која је домаћин обиљежавања годишњице славне битке, Радисав Машић, рекао је да је Битка на Сутјесци исписала бројне примјере чојства, јунаштва и братске слоге.

-Сутјеска је поприште, сабиралиште , овдје свако од нас који дође има своје мјесто, ово је светилиште које ће нас увијек окупљати, а чињеница да обиљежавање организује Одбор Владе, на најбољи начин свједочи да је РС опредијељена да на борби против фашизма гради своју будућност, борба за правду и једнакост остаје и даље наш свети циљ којем ћемо увијек тежити-рекао је Машић.

Вијенце на спомен-костурницу палим херојима положили су изасланик предсједника Републике Српске Миладин Драгичевић, делегацијеНародне скупштине РС, Владе РС, изасланик предсједавајућег Предсједништа БиХ Славко Вучуревић, представник Амбасаде Руске Федерације, те делегације СУБНОР-а Републике Српске, СОБНОР-а Црне Горе, представници општине Фоча и бројни други поштоваци тековина НОБ-а.

Битка на Сутјесци синоним је за операцију „Шварц“ сила Осовине против југословенских партизанских снага за вријеме Другог свјетског рата у касно прољеће 1943. године. За ову операцију, која је имала важне посљедице не само на будући ток рата, него и на политичку будућност ових простора, користи се и назив Пета непријатељска офанзива.

 

Поделите: