ДРИНА СПАЈА СТОТИНЕ МЛАДИХ

Општинама које гравитирају непосредно уз ријеку Дрину неопходно је интензивирање сарадње и повезивање кроз заједничке пројекте како би се подигла укупна туристичка понуда овог краја, а потенцијали којима располажу валоризовали и искористили на најбољи начин.

Истакнуто је на данашњем округлом столом на тему “Дрина нас спаја” којим је у Фочи, у организацији овдашњег Омладинског покрета, почела дводневна туристичко-забавна манифестација “Дринска авантура“.

Представници општина Бајина Башта, Вишеграда, Горажда, Новог Горажда и Фоче имали су прилику да размијене искуства у организацији туристичких манифестација, као и да договоре заједничке пројекте прекограничне сарадње путем којих би лакше искористили средства европских фондова, а све у циљу побољшања економских и друштвених услова и помоћи становништву у рјешавању питања од заједничког значаја.

Искуства која годинама посједују у општини Бајина Башта, када је у питању организација манифестације Дринска регата, по којој је ова локална заједница препознатљива широм регије, Фочацима ће добро доћи како би овдашња регата, коју први пут организују, имала перспективу.

Осим  тога, план је да сарадњу прошире и на заједничке пројекте и наступе на тржишту.

-Већ смо разговарали и о пројектима прекограничне сарадње и искориштавања европских фондова , свакако имамо и националне паркове, ријеку Дрину , доста ствари које нас везују и које су погодне да реализујемо заједничке пројекте, као и да имамо дугорочну сарадњу по питању усклађивања календара туристичких  манифестација и међусобних посјета и долазака посјетилаца из подрињских градова на догађаје које организујемо-рекао је Синиша Спасојевић, службеник за туризам Спростко-туристичког центра Бајина Башта.

Свој допринос у међусобној сарадњи општина у сливу ријеке Дрине даће и општина Вишеград, која посљедњих година биљежи све већу посјету туриста из цијелог свијета, захваљујући Андрићграду и потенцијалу ријеке Дрине.

-Ми се трудимо да се Дрина као бисер Вишеграда представи у најбољем свјетлу, а данас смо се усагласили да требамо да интензивирамо састанке и сарадњу како бисмо постигли заједнички циљ, а то је искориштавање ресурса и потенцијала ријеке Дрине-рекао је Дејан Крсмановић, савјетник начелника општине Вишеград.

Начелник општине Фоча Радисав Машић рекао је да постоје бројни разлози због којих Дрина може бити заједнички туристички потенцијал и којом се може обогатити туристичка понуда свих општина које се налазе у њеном сливу.

-Осим тога ми очекујемо да се ускоро отвори нови позив прекограничне сарадње између БиХ и Србије који ће се базирати на заштити природних добара и валоризацији културно-историјских добара.Тражићемо поузданог партнера са којим ћемо моћи на том плану урадити пројекат који ће бити од обострaне користи и мислимо да са Бајином баштом тај потенцијал мође бити врло искористив-рекао је Машић.

Прва Дринска авантура у Фочи ће окупити на стотине учесника из РС, БиХ и Србије који ће, осим у дебатама, моћи да уживају у регати горњим током Дрине, музичким концертима и другим занимљивим садржајима.

-Много нам значи подршка организатора Дринске регате из Бајине Баште како у логистици и савјетима тако и у сваком другом облику, јер без удруживања снага, међусобних посјета и размјене искустава нема ни квалитетног туристичког производа-рекао је Младен Мандић, предсједник Омладинског покрета Фоча.

 

Подели

Наши пријатељи

Translate »