СО ФОЧА: “ПАВГОРДУ” САГЛАСНОСТ ЗА ДОГРАДЊУ РОБНЕ КУЋЕ

Измјена регулационог плана Центар два, коју су једногласно усвојили одборници СО Фоча,  омогућиће фочанском предузећу “Павгорд” да догради објекат овдашње Робне куће и да на слободном дијелу парцеле, чији је власник, изгради стамбену зграду.

Ријеч је о једном од најатрактивнијих простора, који се граничи са заштићеном зоном Пријеке чаршије, што обавезује инвеститора да испуни посебне прописане услове градње.

-То значи да је забрањена надоградња на постојећу висину објеката, да се мора градити аутохтоним материјалима, те да се будуће грађевине морају уклопити у постојећи амбијент”, појаснио је Менсуд Јахић, начелник Одјељења за просторно уређење и стамбено-комуналне послове општине Фоча.

Он је додао да су путем преднацрта идејног пројекта од извођача добили увјеравања да ће се придржавати ових услова, уз напомену да је ово прелиминарни материјал и да је слиједи израда пројектне документације, која подлијеже јавној расправи.

Одборници су усвојили и нацрт ребаланса буџета општине за 2017. годину према којем се укупна буџетска средства, у односу на раније усвојени буџет, смањују се за пет процената, односно са 12.110.000 на 11.540.000 КМ.

Потреба за ребалансом указала се због промјена у приливу грантовских средстава, која се смањују за 570.000 марака, док планирани порески и непорески приходи остају на истом нивоу, наводено је у образложењу одлуке.

На сједници је усвојена и одлука о расписивању јавног огласа за давање у закуп пољопривредног земљишта у Мјесној заједници Козја Лука, које је припадало некадашњој Земљорадничкој задрузи “Зеленгора”, а сада је у власништву општине.

Начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Бранка Саламадија појаснила је да је ријеч о 86.347 метара квадратних земљишта, које се годинама није користило и које је зарасло у коров.

На овај начин, додала је, то земљиште ће бити рекултуивисано, чиме ће се омогућити запошљавање људи.

-Појавиле су се пољопривредне задруге које су заинтересоване за закуп овог земљишта, на којима би подигли засаде. То подразумијева и запошљавање радне снаге, што је првенствени интерес општине-нагласила је она.

Додала је да ће земљиште бити дато у закуп путем лицитације, а када се одабере најбољи понуђач, Скупштина општине ће одлуком одобрити уговор о закупу уз сагласност ресорног министарства.

Једногласно је усвојена и одлука о куповини земљишта на дионици пута Хум-Брштеновица у кањону ријеке Таре, чиме ће бити омногућен наставак пробијања ове трасе. За откуп земљишта биће издвојено 13.000 КМ.

Одборници и јавност упознати су о раду правобранилаштва, канцеларије у Фочи, мјесним заједницама, о стању у области борачко-инавлидске заштите, о положају пензионера, о насиљу у породици, о стању у области цивилне заштите, те у области лова и риболова.

Подели

Наши пријатељи

Translate »