ДОНИРАНА ОПРЕМА ЗА ФОРМИРАЊЕ БАЗЕ ПОДАТАКА О РАСЕЉЕНИМ И ПОВРАТНИЦИМА

Представници аустријске невладине организације „Хилфсверк“ уручили су данас општинској управи рачунарску опрему вриједну 5 000 марака која ће бити кориштена за формирање базе података расељених и повратника са подручја ове локалне заједнице. Донација је дио пројекта “Пружање помоћи за одрживост расељеним особама и повратницима и подршка у управљању подацима” који финансира УНХЦР.

Два лаптоп рачунара, штампач, пројектор, фотоапарат и додатна опрема за ове уређаје биће коришћени за прављење јединствене базе података на основу које би општина Фоча у наредном периоду могла да аплицира на различите јавне позиве и фондове са циљем помоћи расељенима и повратницима.

Најављено је да ће “Хилфсверк” организовати и обуку за рад на рачунарима, као и за уношење података у базу од којих ће локална управа имати вишеструку корист.

Све ове активности дио су ширег пројекта “Подршка трајним рјешењима Ревидиране стратегије спровођење Анекса седам Дејтонског мировног споразума”, за који је средства обезбиједила ЕУ из ИПА фондова, а који се осим у Фочи, спроводи у још девет општина БиХ.

Трогодишњи пројекат којим су обухваћене повратничке категорије и интерно расељена лица, спроводе УНХЦР, УНДП, УНИЦЕФ, ИОМ, “Хилфсверк” и друге организације.

Захваљујући овом пројекту на подручју Фоче до сада су изграђене 22 стамбене јединице за расељене и повратнике, а обезбијеђени су и грантови у области пољопривреде.

Подели

Наши пријатељи

Translate »