Search
Close this search box.

КРОЗ ПРОЈЕКТЕ ЗАВОДА ЗАПОСЛЕНО 116 ФОЧАКА

На подручју општине Фоча током прошле и ове године кроз различите пројекте и планове Завода за запошљавање РС запослење или шансу за прво радно искуство добило је 116 лица, за шта је издвојено 750 000 марака. Истакнуто је ово на данашњем састанку начелника општине Фоча Радисава Машића и директора Републичког завода за запошљавање Мирослава Вујичића на којем се разговарало и о активностима запошљавања за наредну годину.

Међу новозапосленима највише је младих приправника, лица старости педесет и више година и борачких категорија. Једна од њих је и тридесетдвогодишња Фочанка Ивона Радановић, кћерка палог борца, која је након завршеног Пољопривредног факултета пар година чекала на посао. Захваљујући пројекту Завода за запошљавање приправнички стаж обавља у локалном Удружењу пољопривредних произвођача:

-Значи ми много, већ стичем и радно и свако друго искуство, рад са странкама , а има и доста посла. Ово ће ми пуно да допринесе, како за стручни испит, тако и за моје даље усавршавање у раду-задовољна је Радановићева.

Општина Фоча има добру сарадњу са Заводом, те адекватно одговара на све позиве ове институције, повлачећи значајан дио средстава чиме се омогућава да што више лица добије шансу за своје прво запослење или самозапошљавање.

-Кроз пројекат Завода 40 приправника добило је могућност да оствари стаж, а општина је из властитих средстава издвојила средства за тридесет приправника који су прошли или су још увијек у овој фази. Ми очекујемо да ћемо до краја године и за приправнике и за процес запошљавања путем критеријума које има Завода за запошљавање обезбиједити и нова радна мјеста у наредном периоду- рекао је Радисав Машић, начелник општине Фоча.

Све што се ради у Заводу фокусирано је на смањење броја незапослених у Републици Српској.  У наредној години акценат ће бити стављен на подстицање запошљавања у области привреде у Српској.

-То је пројекат регресног плаћања доприноса односно, финансирања поврата регресних средстава привреди. Заједно са Владом РС обезбиједићемо за то 16 милиона марака, што су велика и значајна средства, и на тај начин директно помоћи привреди, широм општина РС, међу којима је и Фоча-рекао је директор Републичког завода за запошљавање, Мирослав Вујичић

На састанку је истакнуто да се захваљујући пројектима које Влада РС спроводи путем Завода на подручју Фоче благо смањује број незапослених лица. Тренутно их је 3 380, док је број запослених 3 500. Кроз заједничку сарадњу овакву стопу могуће је побољшати, сагласни су саговорници.

 

 

Поделите: