УСАИД НАСТАВЉА ДА ФИНАНСИРА СЕРВИС ЦЕНТАР „ТРАЧАК НАДЕ“

Потписивањем Меморандума о сарадњи и разумијевању између УСАИД-а и општине Фоча, Сервис центар „Трачак наде“ у наредне двије године наставиће да пружа бесплатну психосоцијалну помоћ за 62 штићеника са подручја Фоче, Чајнича и Устиколине у ФБиХ. За наставак рада овог удружења УСАИД ће обезбиједити 60 000 марака, а подршку ће пружити и општина Фоча.

У Сервис центру “Трачак наде” са особама са инвалидитетом и потешкоћама у развоју свакодневно раде стручна лица. Добро осмишљене радионице и активности за циљ имају њихову интеграцију и равноправан положај у друштву.

Осамнаестогодишњи Драган Кошир  већину свог времена проводи у Центру.

-Овдје цртамо, пјевамо, плешемо, правимо слике, бојимо , пишемо стихове и ја сам сваки дан овдје од осам часова и лијепо ми је-каже Кошир.

Поред свакодневног рада са штићеницима, у наредном периоду велику подршку Центра имаће и њихови старатељи.

– Ми настављамо и даље са нашим активностима, а највећу подршку у наредном периоду трудићемо се да пружимо комплетној породици, дакле не само дјеци, већ њиховим родитељима и свима онима који воде бригу о нашим корисницима-рекла је Јелена Вилотић, директор Центра.

Сервис центар “Трачак наде” у Фочи пети је центар оваквог типа у БиХ који има сталну подршку УСАИД-а. Кроз програме подршке маргинализованим групама УСАИД настоји да развија и одржава социјалне , когнитивне и физичке функције особа са инвалидитетом, али побољша укупан друштвени положај њиховим породицама.

-Сервисни центри нису само центри за дјецу и омладину са потешкоћама у развоју већ су истовремено и центри за родитеље и породице у којима такве особе живе. Родитељи се тешко боре са предрасудама и са многим другим стварима, зато се пружа различита подршка родитељима, правни савјети , односно то је једна цјелокупна и сврсисходна подршка које породице могу да користе-појаснио је директор Програма подршке маргинализованим групама, Јасмин Бешић.

Од свог оснивања, “Трачак наде” велику помоћ има од општине Фоча, која му је обезбиједила и адаптирала просторије да би били задовољени услови пројекта.

-Нас радује да је УСАИД препознао рад овог удружења, тако да ће нам бити лакше да из својих средстава суфинансирамо и подржавамо рад “Трачка наде”. Наставићемо да улажемо и даље-рекао је Радисав Машић, начелник општине Фоча.

Резултате које је Сервис центар “Трачак наде” постигао радећи са дјецом и омладином са потешкоћама у развоју препознаје УСАИД. Отуда и нови грант којима ће помоћи њихов даљи рад у наредна 24 мјесеца.

-На основу таквог искуства закључили смо да је добро да продужимо нашу сарадњу са Трачком наде и у наредне двије године. УСАИД ће да осигура 60 000 марака, а остатак ће општина Фоча- рекао је Питер Дафи, директор Мисије УСАИД-а у БиХ.

“Трачак наде” у Фочи већ седам година у потпуности оправдава постојање јер је, захваљујући његовим активностима, видљив напредак у укључивању лица са тешкоћама у развоју у друштвене токове.

 

Подели

Наши пријатељи

Translate »