ФОЧА ДОБИЛА САВРЕМЕНИ БИОСКОП

Предсједник РС Милорад Додик и прослављени режисер Емир Кустурица отворили су у фочанском Центру за културу прву од три будуће сале мултиплекса „Доли Бел“ која је реконструисана захваљујући инвестицији српског режисера.

Предсједник Додик истакао је да је захваљујући сарадњи општине Фоча и Емира Кустурице у ову локалну заједницу враћена култура посјете биоскопу.

-Обиљежје једне урбане средине свакако подразумијева постојање овакве сале и оваквог биоскопа, а чињеница да је и Фоча студентски град говори о томе да ће бројни млади моћи да прате умјетност и да се и релаксирају на један лијеп начин-рекао је Додик.

Након Бањалуке, Приједора, Андрићграда, Требиња, Фоча је још једналокална заједница у Српској која је добила савремени мултиплекс, чиме се, према ријечима славног српског режисера Емира Кустурице, ствара амбијент за бољи живот грађана и културну климу.

-Наша сарадња је још од 2010.године упућивала на то да народ није стадо него је народ збир индивидуалаца који у свим градским срединама функционишу боље са културом него без ње. Фоча је добила биоскоп и моћи ће паралелно са свјетском публиком Њујорка, Сан Франциска, Москве и свих великих градова и биће упућенија у то шта се дешава у свијету филма-истакао је Кустурица.

Радисав Машић , начелник општине Фоча рекао је да је Фоча уз разумијевање и сарадњу Емира Кустурице добила значајан и велики културни простор који ће обогатити културну слику града.

-Ово је за нас велики прозор у свијет, умјетност и филмску дјелатност-истакао је Машић.

Директор Центра за културу и информисање Владимир Пантовић истакао је да су грађани Фоче добили модерну бисокопску салу са најсавременијом аудио и видео опремом.

-Комплетни грађевински радови извршени су у великој сали и све је потпуно ново. Осим најновијих филмских остварења на приједлог Емира Кустурице имаћемо могућност и избора умјетничког класичног филма , а неће бити ријетке ни ревије-казао је Пантовић.

На отварању је приказан филм “Сјећаш ли се Доли Бел”, а публика ће имати прилику да у наредном периоду ужива у најновијим филмским остварењима, који ће бити приказивани у два вечерња термина.

Поред велике биоскопске сале, уговором који су у априлу ове године потписали српски режисер као представник предузећа “Лотика” и Центар за културу предвиђено и опремање још двије мање сале на спрату објекта. Укупна вриједност инвестиције је 1,2 милиона КМ.

Предузеће “Лотика” користиће биоскоп десет година уз могућност продужења уговора за додатних пет или десет година, а Центар ће моћи да користи кино сале за своје потребе.

 

 

Подели

Наши пријатељи

Translate »