СО ФОЧА: УСВОЈЕН БУЏЕТ ОД 13.940.000 КМ

Одборници Скупштине општине Фоча усвојили су буџет за наредну годину у износу од 13.940.000 КМ, што је за 2.960.000 КМ више у односу на посљедњи овогодишњи ребаланс.

Планирано је да наредне године буде остварено 7.240.000 КМ пореских и 3.050.000 КМ непореских прихода, грантова 200.000 КМ, трансфера локалној заједници 500.000 КМ, а буџет је знатно већи због кредитног задужења од 2.500.000 КМ у сврху изградње новог вртића.

Изградња вртића уједно је највећа инвестиција која је планирана у наредној години.

Подржан је приједлог предсједника Клуба одборника ДНС-а Споменка Стојановића да се у наредној години комплетно асфалтирају приоритетни локални путеви, а да се плаћање врши одложено више година, у годишњим ратама од по 500.000 КМ.

Усвојен је усаглашени закључак скупштинске већине којим је извршна власт задужена да предузме активности на реализацији вишегодишње активности асфалтирања локалних путева по приоритетима, које усвоји Скупштина општине.

На приједлог одборника ДНС-а Срђана Драшковића, издвајања за Фонд за треће дијете, са 25.000 КМ колико су износила у претходној, повећана су на 45.000 КМ, а усвојен је усаглашени закључак скупштинске већине којим је извршна власт задужена да припреми програм мјера за подршку наталитету.

Ове мјере требало би да омогуће потпуно искориштавање планираних средстава из три буџетске ставке – помоћ за вантјелесну оплодњу, Фонд за треће дијете и једнократна помоћ породиљама које немају запослених чланова породице.

Трећим усаглашеним закључком скупштинске већине, који је предложио предсједник Клуба одборника СНСД-а Милан Вукадиновић, у буџету су обезбијеђена средства за рјешавање проблема напајања електричном енергијом Индустријске зоне Брод на Дрини.

Опозициони одборници из НДП-а и СДС-а критиковали су мала издвајања за помоћ пољопривредницима, за шта је намијењено 100.000 КМ, као и непостојање критеријума за додјелу субвенција за запошљавање, а тражили су да повећање средстава за побољшање наталитета буде веће, међутим, њихови амандмани нису прихваћени.

Начелник општине Фоча Радисав Машић навео је да су се субвенције за запошљавање у овој години највише односиле на подршку покретања Фабрике текстила на Велечеву, гдје је општина преузела обавезе припреме производне хале, закупа и гријања, а у почетку и трошкове обука радника, те да ће ова улагања бити настављена и у наредној години.

Он је најавио да ће Фабрика званично бити отворена 12. јануара и да ће у њој, за почетак, радити 80 жена.

За субвенције запошљавању планирано је 200.000 КМ, а Машић је истакао да ће локална управа подржати сваку инвестицију која доноси нова радна мјеста.

На данашњој сједници усвојен је и ребаланс буџета за ову годину у износу од 10.890.000 КМ, што је за 560.000 КМ мање у односу на ребаланс из јуна, а за 1.130.000 КМ мање у односу на план буџета усвојен прије годину дана.

 

 

Подели

Наши пријатељи

Translate »