УСВОЈЕН НАЦРТ БУЏЕТА У ВИСИНИ ОД 11,6 МИЛИОНА МАРАКА

Одборници Скупштине општине Фоча усвојили су и у јавну расправу упутили нацрт општинског буџета за 2018. годину у висини од 11.640.000 КМ.

У односу на овогодишњи, буџет за наредну годину, према нацрту, требао би бити већи за 100.000 КМ.

Порески приходи су планирани у износу од 7.320.000, непорески 2.970.000, грантови 400.000 и трансфери локалним заједницама 500.000 КМ.

Одборници, како опозиције, тако и скупштинске већине, имали су више замјерки на планирана издвајања за пољопривреду, асфалтирање путева, повећање наталитета, запошљавање.

Одборник ДНС-а Срђан Драшковић предложио је да се средства за Фонд за треће дијете, умјесто планираних 25.000 КМ, повећају десет пута, односно да се за свако новорођено треће дијете умјесто 1.000 КМ родитељи помогну са 10.000 КМ, док је предсједник Клуба одборника ДНС-а Споменко Стојановић напоменуо да је  потребно више пажње посветити асфалтирању локалних путева, прије свега да се испоштује план за ову годину.

Већа издвања за асфалтирање затражио је и одборник СНСД-а Милан Вукадиновић, који сматра да и подстицаји за пољопривреду морају бити већи од планираних 100.000 КМ, на чему је инсистирао и одборник НДП-а Драгослав Станојевић.

Однорник НДП-а Оливера Елез напоменула је да се при планирању буџета мора имати стратегија, која би се прије свега односила на побољшавање услова за отварање нових радних мјеста, те да би средства за запошљавање, за шта је планирано 200.000, требала бити већа, док самостални одборник Момчило Станушић сматра да је потребно пратити ефекте уложеног новца у субвенције запошљавању.

Начелник општине Радисав Машић напоменуо је да је, када је ријеч о запошљавању, у току инвестиција отварања текстилног погона на Велечеву код Фоче, гдје  тренутно ради 30 жена, а до половине овог мјесеца посао ће добити још толико радника.

„Наша је оријентација да овај погон прерасте у много већи и да запошљава много више радника.“, рекао је Машић.

Он је навео да је у Индустријској зони Брод на Дрини кључни проблем недостатак квалитетног електроснабдијевања, који општина покушава да ријеши у сарадњи са Електродистрибуцијом.

„У Фочи данас имамо четири фабрике за производњу пелета, а најава је да ће их бити још четири у наредној години у којима би посао требало добити педесетак радника“, нагласио је Машић.

Он је подсјетио да је у Фочи у току изградња 45 кућа за повратнике и расељене, као и зграде са 20 станова за распуштање колективног центра,  те реконструкција спортске сале „Партизан“.

„Вриједност тих инвестиција је око два милиона марака. У наредној години рачунамо да ћемо кренути у реализацију друге фазе обнове водовода, чија је вриједност 8,3 милиона евра“, напоменуо је Машић.

Усвојен је и нацрт ребаланса овогодишњег буџета, према којем се укупна буџетска средства за ову годину смањују за 350 хиљада марака.

Одборници Скупштине општине Фоча усвојили су одлуку о изградњи нове зграде Дјечијег вртића „Чика Јова Змај“ на локацији Пијесак у насељу Доње Поље,а усвојена је и одлука о кредитном задужењу до два и по милиона марака за изградњу вртића.

У образложењима ове двије одлуке, наводи се да у Вртићу тренутно борави 163 дјеце, да је на листи чекања 101 дијете, те да је постојећи објекат у насељу Међуријечје неуслован.

Средства за изградњу новог вртића, капацитета 200 мјеста, обезбиједиће се путем кредита и других извора, а како је појаснила начелник Одјељења за финансије Мирјана Давидовић, идејним пројектом је процијењено да је максимални износ инвестиције два и по милиона марака.

Она је нагласила да општина Фоча није презадужена и да тренутно годишњи ануитет за отплату дуга износи седам од макисмалних 18 одсто.

Начелник Одјељења за просторно уређење и стамбено-комуналне послове Менсуд Јахић је рекао да су извршена инжењерско-геолошка испитивања тла, као и да се водило рачуна и о опасности од поплава, јер се локација налази низводно од ушћа Ћехотине у Дрину, на терену гдје су се дешавале поплаве.

Он је нагласио да је идејни пројекат имао у виду највећу висину поплавног таласа у посљедњих стотину година, те да ће вртић бити на 30 центиметара изнад тог максимума.

Скупштина је задужила извршну власт да припреми тендерску документацију за израду главног пројекта, те да након тога припреми и тендерску документацију за избор извођача радова.

 

 

Подели

Наши пријатељи

Translate »