Search
Close this search box.

СТРУЈА СТИЖЕ У ПОВРАТНИЧКА СЕЛА

Мјештани заселака Драче и Ратине у фочанској МЗ Јелеч послије скоро двије деценије коначно ће добити електричну енергију, а средства за то обезбиједиће власници три мини хидроцентрале са овог подручја. Ово је закључак данашњег састанка начелника општине Фоча са инвеститорима и представницима Министарства за људска права и избјеглице БиХ и представницима Мјесне заједнице.

Струју ће добити двадесет осам повратничких домаћинстава Драча и Ратина. Од повратка на родна огњишта живјели су без електричне енергије.

-То су први повратници на ово подручје, који свих ових година немају струју. Иначе су то засеоци који су близу мини хидроцентрале на ријеци Крупици и са тог потеза би добили струју, што је много важно за даљи живот и одрживи повратак-каже Фуад Шљиво, предсједник МЗ Јелеч.

Електрификацију преосталог дијела МЗ Јелеч наставиће општина Фоча уз помоћ Министарства за људска права и избјеглице БиХ. До краја године струја ће стићи и до педесетак кућа у засеоке Пољица и Бањине, каже начелник општине Радисав Машић.

-На том подручју градићемо још електромреже , односно проширити чиме ће се обезбиједити струја и за још та два села. У протеклих неколико година уложено је око 500 000 марака у развој електрификацију, а још имамо око 140 кућа које немају струју, жеља нам је да то завршимо што прије-рекао је Машић.

Савјетник министра за људска права и избјеглице БиХ Шефкет Хафизовић рекао је да ће ово министарство обезбиједити 100 000 марака за пројекат електрификације повратничких села на подручју Фоче.

Проблеме са електричном енергијом има и становништво фочанске МЗ Миљевина. Све учесталији су нестанци, нарочито у зимском периоду када су мјештани и по неколико дана без струје. Проблем праве мини-хидроцентрале на ријекама Отеши, Говзи и Крупици које су, кад су завршене, прикључене на исту мрежу као и домаћинства, због чега трафо-станица не може да издржи тај напон.

На данашњем састанку речено је да ће се овај проблем ријешити реконструкцијом високонапонске електромреже. Истакнуто је да ће ускоро бити одржан састанак представника општине, ресорног министарства, Електропреноса БиХ и предузећа Електродистрибуција РС на којем ће бити договорена реконструкција преносног система на подручју Фоче, како би се овај проблем отклонио, а струја произведена у мини хидроцентралама могла да се пласира до крајњег потрошача.

Поделите: