РУСКИ ДОМ БЕОГРАД: ПОКЛОНИ ЗА ОСНОВЦЕ КОЈИ ИЗУЧАВАЈУ РУСКИ ЈЕЗИК

Ученици ОШ „Веселин Маслеша“ који изучавају Руски језик обрадовали су се данас симболичним поклонима које им је послао Руски дом из Београда у оквиру сарадње коју већ другу годину остварује са општином Фоча.

Поклоне малишанима уручио је начелник општине Фоча, Радисав Машић који је најавио проширење сарадње са Русима и на област културе и спорта.

У ОШ „Веселин Маслеша“ ученици воле да изучавају руску књижевност. Савлађују и нимало лаку граматику. Међу њима ученици седмог разреда Викторија Марковић и Душан Ускоковић који кажу да највише воле да читају стихове једног од најбољих и уједно најомиљенијих пјесника Русије, Сергеја Јесењина.

Руски се у овој школи изучава од шестог до деветог разреда, према ријечима директора, Владимира Ивановића, ђаци све више показују интересовање за овај предмет.

– Више од двије стотине ученика заједно са подручном школом Брод изучава Руски језик, а ми смо захвални на поклонима које нам наши пријатељи пошаљу и очекујемо наставак још боље сарадње-рекао је Владимир Ивановић, директор школе.

Општина Фоча намјерава да кроз сарадњу са Руским домом из Београда ученицима у наредном периоду обезбиједи књиге и други школски материјал. Сарадњу са руским пријатељима проширују и на област културе и спорта, највио је начелник општине Радисав Машић.

– Намјера је сарадњу наставимо у области културе, а можда већ и ове године на турниру „Фудбал френдс“ који организујемо будемо имали и једну екипу из Русије-рекао је Машић.

Фоча је међу првима у Српској у овдашњем Музеју, захваљујући српско-руском братимљењу и Амбасади Русије у Београду, угостила изложбе Московског државног музјеског комплекса Коломенско које говоре о руској историји, архитектури и иконама које се посебно поштују у овој православној земљи. Крајем прошле године договорено је да спасиоци из Фоче, који су чланови Горске службе спасавања РС, захтјевне технике спасавања уче од доброобучених и опремљених руских специјалаца Руско-српског хуманитарног центра у Нишу.

 

Подели

Наши пријатељи

Translate »