“РУСКО ЧУДО” И ИКОНЕ СВЕТЕ РУСИЈЕ ПРВИ ПУТ ПРЕД ФОЧАНСКОМ ПУБЛИКОМ

Изложбе „Руско чудо“ и „Свети заштитници руске земље“ Московског државног музејског комплекса ,,Коломенско“ које кроз 75 паноа говоре о дрвеној палати цара Алексеја Михајловича, другог цара из династије Романов и иконама које се посебно поштују у Русији отворене су у Музеју Стара Херцеговина у Фочи.

Палата о којој говори изложба „Руско чудо“, представља ремек-дјело руске архитектуре и творевину талентованих мајстора: резбара, тесара, ковача и сликара. Изграђена је 1667. године на имању Коломенско, недалеко од Москве. Током времена, дрвена палата је почела да се урушава, па је декретом царице Катарине II демонтирана 1767. године.  На основу сачуваних планова и цртежа, поново је изграђена на територији Московског државног музејског комплекса и једна је од најпосјећенијих туристичких објеката Њена јединственост, као и портрети нуених власника царева и царица из династије Романов, приказани су кроз 45 фотографија.

На изложби ,,Руско чудо” су представљена и фототипска издања гравура, акварела, цртежа, слика, XVII-XIX вијека са приказима царске палате, а осим тога посјетиоци могу да погледају и фото-репродукције 30 икона из збирке Московског државног обједињеног музеја-Националног парка „Коломенско-Измајлово-Љефортово-Љублино“.рекла је Сњежана Кунарац, директорка Музеја и нагласила да је ово први пут да ова установа угости једну овако значајну изложбу.

Један од одјељака изложбе посвећен је лику Пресвете Богородице јер се вјера у заштитништво Богородице за цијелу руску земљу дубоко учврстила у народној православној свијести. Иконе су симбол Свете Русије, а Црвена армија износила их је чак и на прву линију фронта.

-У кризном моменту 1941. године, када су Нијемци већ пред Москвом, у том чувеном говору Стаљин борцима казује да треба да бране земљу онако како су је бранили Александар Невски и Дмитрије Донски и тог момента почиње масовно отварање цркава и литија, када се иконе износе, а Казањска Богородица борбеним авионима `креће` кроз фронт. Од тог момента, Совјетска војска није само Црвена армија, то је руска војска која се бори за своју земљу, икону и цркву, а побједа руског оружја 1945. је метафизичка и космичка побједа добра над злом-казивао је на отварању изложбе Дарко Ђого, професор Православног богословског факултета у Фочи.

Изложба је стигла у Фочу захваљујући српско-руском братимљењу, а посредством амбасаде Русије у Београду.

Начелник Горске службе спасавања Републике Српске Ненад Иконић каже да се српско-руска сарадња заснива на хуманитарном раду и на размјењивању спасилачких служби преко Министарства за ванредне ситуације у Москви.

-Они знају да гајимо љубав према православљу и једноставно су нам пружили ту част да и ми видимо руско чудо бар у репродукцијама, као и иконе које су заштитинице руског народа-рекао је Иконић.

Изложбу је отворио начелник општине Фоча Радисав Машић, а посјетиоци Музеја моћи ће да је погледају до 15. фебруара.

 

Подели

Наши пријатељи

Translate »