“RUSKO ČUDO” I IKONE SVETE RUSIJE PRVI PUT PRED FOČANSKOM PUBLIKOM

Izložbe „Rusko čudo“ i „Sveti zaštitnici ruske zemlje“ Moskovskog državnog muzejskog kompleksa ,,Kolomensko“ koje kroz 75 panoa govore o drvenoj palati cara Alekseja Mihajloviča, drugog cara iz dinastije Romanov i ikonama koje se posebno poštuju u Rusiji otvorene su u Muzeju Stara Hercegovina u Foči.

Palata o kojoj govori izložba „Rusko čudo“, predstavlja remek-djelo ruske arhitekture i tvorevinu talentovanih majstora: rezbara, tesara, kovača i slikara. Izgrađena je 1667. godine na imanju Kolomensko, nedaleko od Moskve. Tokom vremena, drvena palata je počela da se urušava, pa je dekretom carice Katarine II demontirana 1767. godine.  Na osnovu sačuvanih planova i crteža, ponovo je izgrađena na teritoriji Moskovskog državnog muzejskog kompleksa i jedna je od najposjećenijih turističkih objekata Njena jedinstvenost, kao i portreti nuenih vlasnika careva i carica iz dinastije Romanov, prikazani su kroz 45 fotografija.

Na izložbi ,,Rusko čudo“ su predstavljena i fototipska izdanja gravura, akvarela, crteža, slika, XVII-XIX vijeka sa prikazima carske palate, a osim toga posjetioci mogu da pogledaju i foto-reprodukcije 30 ikona iz zbirke Moskovskog državnog objedinjenog muzeja-Nacionalnog parka „Kolomensko-Izmajlovo-Ljefortovo-Ljublino“.rekla je Snježana Kunarac, direktorka Muzeja i naglasila da je ovo prvi put da ova ustanova ugosti jednu ovako značajnu izložbu.

Jedan od odjeljaka izložbe posvećen je liku Presvete Bogorodice jer se vjera u zaštitništvo Bogorodice za cijelu rusku zemlju duboko učvrstila u narodnoj pravoslavnoj svijesti. Ikone su simbol Svete Rusije, a Crvena armija iznosila ih je čak i na prvu liniju fronta.

-U kriznom momentu 1941. godine, kada su Nijemci već pred Moskvom, u tom čuvenom govoru Staljin borcima kazuje da treba da brane zemlju onako kako su je branili Aleksandar Nevski i Dmitrije Donski i tog momenta počinje masovno otvaranje crkava i litija, kada se ikone iznose, a Kazanjska Bogorodica borbenim avionima `kreće` kroz front. Od tog momenta, Sovjetska vojska nije samo Crvena armija, to je ruska vojska koja se bori za svoju zemlju, ikonu i crkvu, a pobjeda ruskog oružja 1945. je metafizička i kosmička pobjeda dobra nad zlom-kazivao je na otvaranju izložbe Darko Đogo, profesor Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u Foči.

Izložba je stigla u Foču zahvaljujući srpsko-ruskom bratimljenju, a posredstvom ambasade Rusije u Beogradu.

Načelnik Gorske službe spasavanja Republike Srpske Nenad Ikonić kaže da se srpsko-ruska saradnja zasniva na humanitarnom radu i na razmjenjivanju spasilačkih službi preko Ministarstva za vanredne situacije u Moskvi.

-Oni znaju da gajimo ljubav prema pravoslavlju i jednostavno su nam pružili tu čast da i mi vidimo rusko čudo bar u reprodukcijama, kao i ikone koje su zaštitinice ruskog naroda-rekao je Ikonić.

Izložbu je otvorio načelnik opštine Foča Radisav Mašić, a posjetioci Muzeja moći će da je pogledaju do 15. februara.

 

happy wheels