Search
Close this search box.

“РУСКО ЧУДО” У ФОЧИ

Изложбе „Руско чудо“ и „Свети заштитници руске земље“ Московског државног музејског комплекса ,,Коломенско“ биће отворене у понедељак, 5. фебруара у галерији Музеја Старе Херцеговине.

Ријеч је о двјема изложбама које кроз 75 паноа говоре о дрвеној палати цара Алексеја Михајловича, другог цара из династије Романов (1645-1676), и иконама које се посебно поштују у Русији.

Палата о којој говори изложба „Руско чудо“, представља ремек-дјело руске архитектуре и творевину талентованих мајстора: резбара, тесара, ковача и сликара. Изграђена је 1667. године на имању Коломенско, недалеко од Москве. Током времена, дрвена палата је почела да се урушава, па је декретом царице Катарине II демонтирана 1767. године.  На основу сачуваних планова и цртежа, поново је изграђена на територији Московског државног музејског комплекса и једна је од најпосјећенијих туристичких објеката.

Изложба „Свети заштитници земље руске“ представља фото-репродукције 30 икона из збирке Московског државног обједињеног музеја-Националног парка „Коломенско-Измајлово-Љефортово-Љублино“.

Један од одјељака изложбе посвећен је лику Пресвете Богородице јер се вјера у заштитништво Богородице за цијелу руску земљу дубоко учврстила у народној православној свијести.

Изложбе ће бити отворене у 19 часова, а улаз је слободан, најављено је из Музеја.

Поделите: