Search
Close this search box.

ДЕБАТА О ЕУ У ФОЧИ: НАЈВЕЋА КОРИСТ ОД ЕВРОПСКИХ ИНТЕГРАЦИЈА ЗА ЛОКАЛНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ

Шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк изјавио је данас у Фочи да европске интеграције представљају будућност цијелог друштва у БиХ, да нису резервисане искључиво за главне градске центре, већ да су локалне заједнице управо те које ће имати највећу корист од процеса европских интеграција због чега је неопходно разумјети њихове потребе.

Вигемарк је на јавној трибини у Фочи посвећеној улози локалне заједнице у ЕУ интеграцијама рекао да је циљ обавити разговоре са грађанима, ослушнути њихове потребе и схватања о ЕУ, те приближити им процес европских интеграција.

Истакао је да је Фоча изабрана за јавни дијалог о ЕУ због занимљивог географског положаја, али и историјског значаја.

-Прије свега ово подручје је било дио трговачких путева, Фоча се гранични са Црном Гором, а ни Србија није далеко одавде, и како цијели Западни Балкан буде напредовао даље у процесу ЕУ интеграција ми желимо да додатно охрабримо сваки облик сарадње која се одвија унутар земље и локалних заједница, али преко граница које постоје било да је ријеч о транзитним или неким другим пројектима-рекао је Вигемарк и додао да је упознат са квалитетном прекограничном сарадњом коју Фоча има са сусједним земљама, и сарадњом са општинама у БиХ.

Амбасадор Њемачке у БиХ Кристијан Хоман рекла је да су грађани и њихове потребе један од битних фактора у процесу приближавања БиХ Европској унији.

-У том процесу, и на крају надамо се приступа БиХ ЕУ, грађани су најважнији за прибављање информација о томе како ствари стоје у њиховим срединама, какве проблеме и питања имају, са чим се суочавају и зато долазимо у локалне заједнице да бисмо то и сазнали-рекла је Хоманова.

Нагласила је да велику важност у процесу европских интеграција има пословна заједница и пословни људи у свакој локалној управи у БиХ.

На трибини која се на иницијативу канцеларије Специјалног представника Европске уније у Босни и Херцеговини одржава у градовима БиХ у оквиру пројекта “Локална заједница прЕУзима иницијативу” искуства Црне Горе и резулате ове државе на путу процеса придруживања ЕУ, као и моделе развоја локалних заједница представила је координатор Европске мреже предузетништва из Црне Горе, Љиљана Белада.

-Пут ка ЕУ посматрајте на начин сопственог развоја, унапређења, бољег статуса живота, рјешавања незапослености. Највише пажње неопходно је посветити пословном окружењу и то је нешто на чему националне владе и локалне самоуправе морају да раде, да обезбиједе што боље услове за предузетнике, јер су мала и средња предузећа окосница привредног раста и развоја-поручила је Белада.

Учесници дебате могли су да се информишу о кориштењу средстава из европских фондова и реализацији пројеката које финансира ЕУ. За директора НП “Сутјеска” Дејана Павловића, трибина је од вишеструког значаја.

-Одлилчна прилика за стицање и размјену неких нових искустава, а ми смо већ реализовали раније пројекат који је подржала ЕУ , ријеч је значајном пројекту прекограничне сарадње са Црном Гором и надамо се да ћемо наставити и у овој и у наредним годинама да користимо средства европских фондова на најбољи начин-рекао је Павловић.

О кориштењу европских фондова и прекограничној сарадњи Вигемарк је у Фочи разговарао  и са начелником општине Радисавом Машићем.

-За нас је јако важно да шеф Делегације ЕУ у БиХ сматра да је ова општина направила велики искорак у развоју и за нас је то охрабрујуће врло, а добили смо и зелено свјетло и подршку за будућу реализацију и учешће у међународним пројектима и програмима ЕУ –рекао је Машић.

 

Поделите: