ZGRADA OSNOVNOG SUDA U FOČI U NOVOM RUHU ZA 12 MJESECI

Uvođenjem u posao izvođača radova, u Foči je počela rekonstrukcija zgrade Osnovnog suda, investicija vrijedna oko 300.000 evra.

Sredstva je obezbijedila Delegacija Evropske unije u BiH, a realizovaće se posredstvom Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH, koji je prethodno uradio projekat rekonstrukcije.

Radovi podrazumijevaju zamjenu krova, fasade, vrata i prozora, kao i uređenje enterijera ovog objekta koji je izgrađen 1909. godine u vrijeme Austrougraske vladavine, a koji je pod zaštitom države, tako da je rekonstrukcija ujedno i restauracija.

Predsjednik Osnovnog suda Foča Čedo Škipina rekao je da su se četiri godine obraćali na razne adrese i da će zahvaljujući Evropskoj uniji ovoj oronuloj zgradi biti vraćena izvorna ljepota.

“Nadamo se da će zgrada da bljesne i da će biti prava palata pravde. Prostor se ne povećava, zgrada se ne može mijenjati, ali ćemo dobiti optimalne uslove za rad”, naveo je Škipina.

Iz Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike SRpske, koji je nadležan za konzervatorski nadzor prililkom izvođenja radova, napomenuli su da je najvažnije da se sačuva izvorni oblik objekta.

Iz Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH istakli su da je ova rekonstrukcija dio šireg projekta za pomoć pravosuđu BiH i modernizaciji objekata pravosudnih insitutcija, koji se finasnira iz fondova predpistupne pomoći Ipa 2016.

Izvođač radova je preduzeće „Građenje“ iz Istočnog Sarajeva, a rok je 12 mjeseci.

 

happy wheels