Search
Close this search box.

ЗГРАДА ОСНОВНОГ СУДА У ФОЧИ У НОВОМ РУХУ ЗА 12 МЈЕСЕЦИ

Увођењем у посао извођача радова, у Фочи је почела реконструкција зграде Основног суда, инвестиција вриједна око 300.000 евра.

Средства је обезбиједила Делегација Европске уније у БиХ, а реализоваће се посредством Високог судског и тужилачког савјета БиХ, који је претходно урадио пројекат реконструкције.

Радови подразумијевају замјену крова, фасаде, врата и прозора, као и уређење ентеријера овог објекта који је изграђен 1909. године у вријеме Аустроуграске владавине, а који је под заштитом државе, тако да је реконструкција уједно и рестаурација.

Предсједник Основног суда Фоча Чедо Шкипина рекао је да су се четири године обраћали на разне адресе и да ће захваљујући Европској унији овој оронулој згради бити враћена изворна љепота.

“Надамо се да ће зграда да бљесне и да ће бити права палата правде. Простор се не повећава, зграда се не може мијењати, али ћемо добити оптималне услове за рад”, навео је Шкипина.

Из Завода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа Републике СРпске, који је надлежан за конзерваторски надзор прилилком извођења радова, напоменули су да је најважније да се сачува изворни облик објекта.

Из Високог судског и тужилачког савјета БиХ истакли су да је ова реконструкција дио ширег пројекта за помоћ правосуђу БиХ и модернизацији објеката правосудних инситутција, који се финаснира из фондова предпиступне помоћи Ипа 2016.

Извођач радова је предузеће „Грађење“ из Источног Сарајева, а рок је 12 мјесеци.

 

Поделите: