MINI-SAJAM KREATIVACA U FOČI: RUKOTVORINE OD OVOG LJETA I NA TURISTIČKIM DESTINACIJAMA

Na Gradskom trgu u Foči danas je počeo dvodnevni Mini-sajam kreativaca, koji je okupio 15 izlagača iz ove i opštine Gacko.

Na štandovima su izloženi ručni radovi od prirodnih materijala – gusle, ploske, nakit, ukrasne kutije, stolnjaci, odjevni predmeti, magneti, razni suveniri, ali i čajevi i sapuni od ljekovitog bilja.

Lazar Zimonjić iz Gacka, pored Foče svoje radove izlagao je širom Republike Srpske. Na njegovom štandu dah oduzimaju makete kuća i manastira rađene od kamena i drveta: „Često obilazim manastire i crkve i onda dobijem inspiraciju da te divne građevine napravim od drveta i kamena u malom izdanju. Izlažem svoje radove širom Republike Srpske, ponekad se nešto i proda, ali ovo je prije svega moja ljubav“.

Fočanka Angelina Tešević ručno izađuje nakit, naušnice, perle, ogrlice, ukrase za kosu. Inspiracija dolazi sama jer je ovo omiljeni posao, ali dodaje da se proizvodi teško plasiraju na tržište.

Materijale nabavljam na razne načine i volim da izrađujem nakit. Ovo je mala sredina, mala je i potražnja, tako da prodaja i nije velika-kazala je Teševićeva.

Turistička organizacija Foče ovom tradicionalnom manifestacijom već godinama podstiče kreativni rad, tako da je sve više Fočaka koji uspijevaju da unovče hobi.

„Organizovali smo do sada pet novogodišnjih, a ovo je drugi proljećni sajam. To su uglavnom naši saradnici čije proizvode prodajemo u našim info-centrima, ali imamo i drugih izlagača“, rekla je direktor Turističke organizacije Foča Ljeposava Đajić.

Ona je navela da su ove godine urađene nove prenosive izložbene tezge.

„Namjeravamo da u ovoj turističkoj sezoni povedemo naše kreativce na turističke destinacije da bi mogli turistima prodati svoje proizvode“, dodala je Đajićeva.

Otvaranju Mini-sajma prisustvovao je i načelnik opštine Foča Radisav Mašić, koji je pozvao sugrađane koji se bave nekim kreativnim poslom da se pridruže ovoj neobičnoj grupi.

„Našim krativcima ćemo ponuditi prostor na Tjentištu na obilježavanju Dana Evroparka i godišnjice Bitke na Sutjesci, kao i na drugim manifestacijama. Njima je dostupan info-centar Turističke organizacije da bi mogli da prodaju proizvode, jer nemaju registrovanu djelatnost“, rekao je Mašić.

Sajam kreativaca traje danas i sutra, a organizovan je u okviru Majskih svečanosti.

happy wheels