Search
Close this search box.

ПРОСЛАВЉЕН ДАН ОПШТИНЕ, НАЈАВЉЕНА НОВА УЛАГАЊА

Повеља општине Фоча, највеће општинско признање, данас је поводом Дана општине уручена Планинарском друштву “Зеленгора” и привреднику Саву Миловановићу, док је признање почасног грађанина Фоче добио Дубравко Сувара, оснивач “ОК феста” на Тјентишту.

На свечаној сједници локалног парламента уручено је и шест захвалница и исто толико новчаних награда, а међу добитницима захвалнице је министар породице, омладине и спорта Републике Српске Јасмина Давидовић, за подршку бројним пројектима од друштвене важности за Фочу.

Карло Шимовић, предсједник “Зеленгоре”, која ове године слави седам деценија постојања, истиче да се Планинарско друштво поноси добијеним признањем.

“Друштво је деценијама уназад задужило Фочу и оставило велики печат. Доприносило је афирмацији планинарства као начина живота и спорта, презентовањем наших фочанских планина, али и промоцијом здравог начина живота”, рекао је Шимовић.

Саво Миловановић је Повељу општине добио за хуманитарни рад и рад у привреди.

“У Фочу сам дошао прије 30 година. Увијек сам се трудио свакоме да помогнем и будем при руци колико сам могао”, навео је Миловановић.

Начелник општине Радисав Машић подсјетио је да су у Другом свјетском рату, за вријеме “Фочанске републике”, написани први правни акти нове државе, познати као “Фочански прописи”, да је основана партизанска болница – претеча Војномедицинске академије у Београду, као и да је вођена Битка на Сутјесци, тако да се Дан побједе над фашизмом са разлогом слави и као Дан општине.

Машић је напоменуо да су највећи инфраструктурни пројекти у овој години завршетак моста на Дрини и почетак градње новог обданишта.

“Правимо двије зграде за смјештај лица из колективног центра и социјално угрожених, као и 25 кућа за расељене и повратнике. Правићемо и асфалтирати путеве, а одлука наше скупштине је да асфалтирамо путеве у оним мјесним заједницама у које се људи враћају. У реалном сектору развијамо дрвну индустрију, хидропотенцијал и туризам”, рекао је Машић.

Свечаној сједници, на којој је приказан и докумантарни филм о Фочи, аутора Радивоја Обреновића, присуствовао је велики број званица из побратимских и сусједних општина из Србије, Црне Горе и БиХ.

Поделите: