BRATIMLJENJE FOČE I KOSOVSKE MITROVICE

Bratimljenje fočanskog Vrtića „Čika Jova Zmaj“ sa Predškolskom ustanovom „Danica Jaramaz“ iz Kosovske Mitrovice primjer je kako bi trebalo pomagati Srbima na Kosovu i Metohiji, istakao je načelnik opštine Foča Radisav Mašić.

Mašić je naveo da saradnja Foče i Kosovske Mitrovice treba da bude na svim nivoima i u drugim oblastima života.

„Saradnja se mora proširiti na oblast kulture i obrazovanja, jer će ta komunikacija omogućiti da ugostimo njihovu dječicu, koja bi se družila sa našom, u lijepom i sigurnom okruženju“, rekao je Mašić.

On je dodao da će uskoro predstavnici opštine Kosovska Mitrovica posjetiti Foču kada će se detaljnije razmotriti mogućnosti saradnje.

Nakon dugogodišnjeg zajedničkog rada u izradi projekata, dječiji vrtići iz Foče i Kosovske Mitrovice ozvaničili su prijateljske veze potpisivanjem povelje o bratimljenju, kojom su se obavezali na produbljivanje saradnje i razmjenjivanje iskustava u obrazovanju i vaspitanju djece.

Bratimljenje je ozvaničeno nedavno, prilikom posjete Kosovskoj Mitrovici delegacije iz Foče, koju su predvodili načelnik opštine Radisav Mašić i direktor fočanskog Dječijeg vrtića „Čika Jova Zmaj“ Slađana Vladičić.

Vladičićeva je potpisala povelju sa Goricom Marinković-Jevđić, direktorom Predškolske ustanove „Danica Jaramaz“ iz Kosovske Mitrovice, koja okuplja 450 djece.

„Na njihov poziv bili smo gosti u Kosovskoj Mitrovici i dočekani smo na prelijep način. Utisci koje smo ponijeli sa Kosmeta su predivni, a sam čin bratimljenja bio je izuzetno svečan“, rekla je Vladičićeva.

Predstavnici opštine Foča i Vrtića „Čika Jova Zmaj“ obišli su na Kosovu i Metohiji više manastira, Pećku patrijaršiju, Visoke Dečane i Gračanicu.

Njihov domaćin bio je predsjednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić, a o uslovima života malobrojnih Srba u južnoj srpskoj pokrajini upoznao ih je i episkop raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije.

happy wheels