SARADNJA FOČE I BUGARSKE AMBASADE DONOSI ZAJEDNIČKE INFRASTRUKTURNE PROJEKTE

Dječije igralište u naselju Donje Polje zahvaljujući sredstvima Ambasade Bugarske u BiH u iznosu od 30 000 maraka obnovljeno je, uređeno i obogaćeno novim rekvizitima. Saradnja Foče i Bugarske nastaviće se i u narednom periodu u oblasti kulture, sporta i obrazovanja, najavljeno je nakon današnje posjete ambasadorke Bugarske u BiH Augustine Cvetkove ovoj opštini.

Ambasadorka Bugarske u BiH uvjerila se da je dječije igralište u fočanskom naselju Donje Polje obnovljeno i da je prepuno dječice koja svakodnevno borave u uređenom ambijentu.

-Bugarska Vlada finansirala je ovaj projekat uređenja igrališta i jako mi je drago da se djeca ovdje igraju, raduju i imaju svoj prostor-zadovoljna je Cvetkova.

Bugarska Vlada podržaće infrastrukturne i druge projekte koji donose bolje uslove za život građanima u RS i BiH, a zajednički projekti sa Fočom su tek počeli, rekla je Cvetkova.

-Ovo je tek prvi projekat i vrlo je bitan za ostale, a mi ćemo nastaviti podršku, sagledati koji su to još projekti koji se mogu sprovesti u Foči i biće još sigurno pomoći od Bugarske Vlade-obećala je Cvetkova.

U nekoliko godina saradnje Foče i Bugarske vidljivi su rezultati u oblasti kulture i umjetnosti. Bugarska, kao članica EU, nudi mogućnosti za efikasnije korištenje evropskih fondova.

– Ambasada Bugarske za nekoliko mjeseci raspisaće poziv za nove projekte i mi se nadamo da ćemo imati šanse da kandidujemo i relizujemo i druge projekte. Izgradnja centralnog grijanja u fočanskoj bilioteci i pozorištu, gradnja novog vrtića i sistem vodozaštite od rijeke Drine samo su neki od mogućih projekata sa kojima Foča može da aplicira kod Bugarske Vlade-rekao je Radisav Mašić, načelnik opštine Foča.

U okviru zajedničke saradnje koju je Foča uspostavila sa bugarskom opštinom Peštera ovdašnje Kulturno-umjetničko društvo rado je viđen gost na bugarskim festivalima. Plod saradnje bila je i izložba bugarskih slikara koja je prije par godina gostovala u Foči.

 

happy wheels