PRIJEM ZA USPJEŠNU FOČANSKU ALPINISTKINJU JELENU SIMOVIĆ

Planinarku i alpinistkinju iz Foče Jelenu Simović, koja je nedavno osvojila najveći vrh Evrope, popevši se na planinu Elbrus na Kavkazu, u Rusiji koji se uzdiže 5.642 metra iznad mora, primio je i simbolično nagradio načelnik opštine Foča, Radisav Mašić. Dvadesettrogodišnja Jelena ovaj uspon izvela je 21.jula, i tako postala najmlađa žena u BiH kojoj je to pošlo za rukom.

Hrabra i utrenirana planinarka pola godine pripremala se da pokori najviši vrh Kavkaskog masiva. U tome je i uspjela, kao član ekspedicije od 35 planinara iz BiH, Srbije, Makedonije i Hrvatske, ispisavši svoj do sada najveći planinarski podvig.

-Bilo je zaista teško, naš bazni kamp bio je na 4 150 metara nadmorske visine, a moja prethodna najviša visina koju sam dosegla bila je 4 800 metara na Mon Blanu, tako da je tijelu trebala priprema i prilagođavanje-kazala je Jelena.

Uspon na “planinu smrti” fizički je vrlo zahtjevan, opasan i surov zbog visoke kote, trajnog snijega i jakog vjetra.

-Pripreme pred sami uspon traju pet dana, da bi se tijelo aklimatizovalo, napunilo kiseonikom i snagom. Kada smo krenuli na završni uspon bilo je oko minus 25 stepeni po Celzijusu, ali je pred sam vrh počeo da duva jak vjetar, tako da je subjektivni osjećaj da je bilo minus 40 stepeni- ispričala je Jelena.

Uspješna planinarka u Foču se vratila u srijedu i odmah naišla na brojne čestitke i priznanja sugrađana.

-Ovo je uspjeh i za opštinu Foča, pogotovo ako se ima u vidu podatak da sam najmlađa žena iz BiH koja se popela na Elbrus. Lokalna zajednica je prepoznala ovaj uspjeh i zahvalna sam što načelnik opštine ima sluha i razumijevanja, a mi na ovaj način ispisujemo istoriju alpinizma RS i BiH-kaže mlada alpinistkinja.

Jelena Simović je ovim usponom obradovala svoje sugrađane i nastavila niz uspjeha koje su prethodnih dana započeli fočanski matematičari na svjetskoj olimpijadi i sportisti na Međuopštinskim omladinskim igrama.

-Sve to govori da u Foči ima potencijala, a lokalna zajednica će uvijek podržavati takve talente i njegovati ono što predstavlja budućnost ovog grada i Republike Srpske-rekao je rekao je Radisav Mašić, načelnik opštine Foča.

Simovićeva, koja, kao član Spasilačkog kluba “Volf” i GSS-a RS, zbog brojnih humanih i drugih spasilačkih akcija širom regiona nosi epitet hrabre vučice, nastaviće pripreme za nove planinarske pohode. U svoju kolekciju osvojenih vrhova planira da uvrsti i masive koji sežu blizu 7 000 metara iznad mora.

 

happy wheels