Search
Close this search box.

ПРИЈЕМ ЗА УСПЈЕШНУ ФОЧАНСКУ АЛПИНИСТКИЊУ ЈЕЛЕНУ СИМОВИЋ

Планинарку и алпинисткињу из Фоче Јелену Симовић, која је недавно освојила највећи врх Европе, попевши се на планину Елбрус на Кавказу, у Русији који се уздиже 5.642 метра изнад мора, примио је и симболично наградио начелник општине Фоча, Радисав Машић. Двадесеттрогодишња Јелена овај успон извела је 21.јула, и тако постала најмлађа жена у БиХ којој је то пошло за руком.

Храбра и утренирана планинарка пола године припремала се да покори највиши врх Кавкаског масива. У томе је и успјела, као члан експедиције од 35 планинара из БиХ, Србије, Македоније и Хрватске, исписавши свој до сада највећи планинарски подвиг.

-Било је заиста тешко, наш базни камп био је на 4 150 метара надморске висине, а моја претходна највиша висина коју сам досегла била је 4 800 метара на Мон Блану, тако да је тијелу требала припрема и прилагођавање-казала је Јелена.

Успон на “планину смрти” физички је врло захтјеван, опасан и суров због високе коте, трајног снијега и јаког вјетра.

-Припреме пред сами успон трају пет дана, да би се тијело аклиматизовало, напунило кисеоником и снагом. Када смо кренули на завршни успон било је око минус 25 степени по Целзијусу, али је пред сам врх почео да дува јак вјетар, тако да је субјективни осјећај да је било минус 40 степени- испричала је Јелена.

Успјешна планинарка у Фочу се вратила у сриједу и одмах наишла на бројне честитке и признања суграђана.

-Ово је успјех и за општину Фоча, поготово ако се има у виду податак да сам најмлађа жена из БиХ која се попела на Елбрус. Локална заједница је препознала овај успјех и захвална сам што начелник општине има слуха и разумијевања, а ми на овај начин исписујемо историју алпинизма РС и БиХ-каже млада алпинисткиња.

Јелена Симовић је овим успоном обрадовала своје суграђане и наставила низ успјеха које су претходних дана започели фочански математичари на свјетској олимпијади и спортисти на Међуопштинским омладинским играма.

-Све то говори да у Фочи има потенцијала, а локална заједница ће увијек подржавати такве таленте и његовати оно што представља будућност овог града и Републике Српске-рекао је рекао је Радисав Машић, начелник општине Фоча.

Симовићева, која, као члан Спасилачког клуба “Волф” и ГСС-а РС, због бројних хуманих и других спасилачких акција широм региона носи епитет храбре вучице, наставиће припреме за нове планинарске походе. У своју колекцију освојених врхова планира да уврсти и масиве који сежу близу 7 000 метара изнад мора.

 

Поделите: