Search
Close this search box.

СО ФОЧА: УСВОЈЕНА ОДЛУКА О АСФАЛТИРАЊУ ПУТЕВА

Одборници СО Фоча усвојили су Одлуку о асфалтирању путева на подручју општине према којој ће за ове намјене у наредних десет година бити издвојено 5 000 000 марака. Финансирање ће се, према одлуци, вршити из средстава обезбјеђених продајом шумских сортимената.

Одлука је, на захтјев предлагача, накнадно уврштена на дневни ред скупштинског засједања, што је изазвало противљење код опозиционих одборника НДП-а, који су незадовољни напустили локални парламент и прије изјашњавања о овој тачки.

Опозиција сматра да се накнадним уврштавањем ове тачке у дневни ред крши Пословник о раду скупштине. Начин финансирања асфалтирања путева за њих је раван кредитном задужењу, што су оцијенили нереалним и непотребним. Сматрају и да је ријеч о предизборним потезима актуелне власти.

Начелник општине Фоча, Радисав Машић, објаснио је да није ријеч ни о каквом о кредитном задужењу или оптерећењу општине, већ да ће се финансирање уговореног посла обезбиједити у наредних десет година, тако што ће се извођачу радова исплата вршити у 120 мјесечних рата, из средстава добијених од шумских сортимената.

-Већина улица и путних праваца на подручју општине на овај начин биће асфалтирана у року од годину дана, 28 путних праваца биће завршено, радило се по приоритетима, у складу са закључцима локалног парламента и приједлозима мјесних заједница, а на ову одлуку чекало се због прибављања сагласности од надлежних министарстава- објаснио је Машић.

Извршна власт се обавезала да ће испоштовати примједбе појединих одборника да се одређена средства из ове одлуке релоцирају на асфалтирање приоритетних путних праваца и у мјесним заједницама Брод на Дрини, Кута и Драгочава.

Осим одлуке о асфалтирању, на дневни ред накнадно је уврштена, а потом и усвојена, Одлука о уступању на кориштење дијела простора Аква парка „Ушће“ Спортском савезу општине Фоча у текућој сезони, за обављање трговинске и угоститељске дјелатности.

Усвојена је и одлука о просјечној грађевинској цијени једног квадратног метра стамбеног и пословног простора на подручју општине за прошлу годину која износи 815 марака и служи као основица за израчунавање висине ренте.

Зелено свјетло добили су и приједлози одлука о измјенама и допунама Одлуке о комуналним дјелатностима, о приступању изради измјена и допуна дијела Регулационог плана „Брод на Дрини“, те о општинским и административним таксама.

На двадесет првом редовном засједању локалног парламента разматрано је и више информација, међу којима су информације о борачко-инвалидској заштити, о положају фочанских пензионера, о насиљу у породици, цивилној заштити, лову и риболову, квалитету воде за пиће, изградњи хидроелектрана, култури и здравственој заштити и осигурању.

 

 

 

Поделите: