PUŠTENA U RAD MINI HIDROCENTRALA “JELEČ”

U MZ Jeleč kod Foče ozvaničen je početak rada istoimene mini hidroelektrane na rijeci Govzi instalisane snage 4,85 megavata sa godišnjom proizvodnjom do 18 gigavat časova električne energije koja će doprinijeti poboljšanju elektro-energetskog sektora RS i boljem iskorištavanju obnovljivih izvora energije.

Investitor je kompanija “Petrol” iz Slovenije koja je u ovaj energetski projekat uložila oko  6 300 000 evra.

-Usmjeravamo se strateški u proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora. Zahvalni smo da smo kao investitor dobrodošli u RS i vjerujemo da možemo uzvratiti dobrim projektima, nastavkom investiranja u nove objekte u oblasti energetike i obnovljivih izvora , kao i energetske efikasnosti-rekao je Rok Vodnik, potpredsjednik kompanije “Petrol”.

Hidroelektranu “Jeleč” u rad je pustio ministar energetike i rudarstva Petar Đokić koji je poručio da je izgradnja ovakih  objekta od višestrukog značaja kako za Foču tako i za cijelu RS, te da se na ovaj način daje veliki doprinos energetskoj politici koja je jedan od glavnih prioriteta Vlade Srpske.

-Snažno podržavamo ovakve investicije. U RS smo u posljednje tri godine pustili u rad skoro dvadeset mini hidroelektrana, a u toku je izgradnja još 14 hidroelektrana. Uskoro očekujemo raspisivanje javnog poziva za izbor partnera za izgradnju hidroelektrane Buk Bijela na koju se čeka četrdeset godina-rekao je Đokić.

Od proizvodnje električne energije mini hidroelektrane “Jeleč”, čija je izgradnja trajala dvije godine, moći se se snabdijevati 4 000 domaćinstava. Značajan prihod imaće i lokalna zajednica.

-Mi očekujemo da ova mini hidrocentrala donosi korist lokalnom stanovništvu u poboljšanju putne infrastrukture, obezbjeđenju električne energije ovog područja, opština Foča će imati svoju koncesionu naknadu od ovog projekta, a RS nove potencijale u hidroenergetici-rekao je Radisav Mašić, načelnik opštine Foča.

 

happy wheels