Search
Close this search box.

СО ФОЧА: УСВОЈЕН ПЛАН РАДА ОПШТИНСКЕ УПРАВЕ

Одборници Скупштине општине Фоча усвојили су план рада локалне управе за текућу годину, израђен према обавезујућој међународној методологији, који садржи планиране активности свих пет општинских одјељења укључујући све велике инфраструктурне пројекте.

Планом су обухваћени пројекти чија је вриједност 17.478.000 марака, од чега се на буџет општине односи 4.188.000 КМ, а 13.290.000 КМ на екстерне изворе финансирања.

Како су из извршне власти појаснили, већином су у питању вишегодишњи пројекти, како они из усвојене стратегије општине, тако и ванстратешки, од којих би се неки требало да реализују у овој години, а неки ће се само припремати за реализацију.

Највећа инвестиција која ће почети у овој години је реконструкција секундарног водовода и канализационе мреже, а финансираће се из кредитних средстава и гранта Европске инвестиционе банке.

Према овом плану, инвестиција је већа од девет милиона марака, а за који дан, када буде завршен тендер за извођаче радова, требало би се тачније знати који обим радова и финансија подразумијева овогодишња фаза, појаснили су из извршне власти.

Из кредита општине од два и по милиона марака, ове године градиће се ново обданиште.  За реконструкцију локалног пута од Болнице до Медицинског факултета планирано је 350.000 КМ из буџета општине, а за асфалтирање дионице пута од Фоче према пјешчаним пирамидама 800.000, од чега 100.000 КМ из општинског буџета, а остатак би се покушао обезбиједити из екстерних извора. За реконструкцију осталих локалних путних праваца предвиђено је да се из буџета у овој години издвоји 400.000 КМ.

На сједници je усвојена и одлука о пореској стопи за опорезивање непокретности, која је остала на прошлогодишњем нивоу- 0,12 одсто од процијењене вриједности, односно 0,10 одсто за непокретности у којима се непосредно обавља производна дјелатност.

Поделите: