Search
Close this search box.

Велико интересовање за шаховски турнир

Недовно је у Фочи основан шаховски клуб који носи назив „Омладински шаховски клуб- Девети јануар“, а организатори ће настојати да на крају сваке календарске године организују општински омладински турнир на коме ће учествовати ученици основних школа и СШЦ Фоча.

Први турнир за ученике фочанских школа одржан је јуче на коме се такмичило и шаховско знање показало око 50 ученика.

Иако је већ почео распуст а велики број дјеце одсутан из града, интересовање за такмичење на омладинском шаховском турниру није изостало. У препуној читаоници Центра за културу и информисање основци и средњошколци показали су своја шаховска умијећа. Шах као спортска игра све више интересује и заокупља младе, а показало је то и ово такмичење. Колико шах има позитивно дејство на ментално здравље дјеце, потврдио је недавно и Европски парламент који је, како каже Радан Мимић вођа шаховске секције у ОШ „Веселин Маслеша“, подржао играње шаха и увођење часова шаха у редовну наставу.

 

-Како живимо у времену убрзаног развоја технологија и телефона, задовољан сам одзивом дјеце која долазе на шаховску секцију. Многе развијене земље увеле су шах као редован предмет у школама, јер су схватили колико је битан за ментални развој. Не постоји ниједан спорт, односно интелектуална радња која може тако да развија мозак . Играјући шах дјеца уче да то пренесу на живот и уче да буду много добри људи, јер играјући шах уче да их донесене одлуке могу да коштају у животу- рекао је Мимић.

Такмичење се одвијало према старосној доби. У категорији до 11 година за дјечеке и дјевојчице, прво мјесто заузели су Милетић Аница ученица четвртог разреда ОШ „Свети Сава“ и Мимић Лазар ученик четвртог разреда ОШ „Веселин Маслеша“.

Прво мјесто, у категорији до петнаест година, освојили су Мимић Софија и Алекса Ђуковић, ученици четвртог и деветог разреда ОШ „Веселин Маслеша“.

Средњошколци, Миљана Голубовић и Вељко Малиш, бивши ученици и чланови шаховске секције која дјелује при ОШ „Веселин Маслеша“ били су најбољи у категорији до осамнаест година.

Мјеста у шаховском клубу има за све заљубљенике у шах , без обзира на узраст, који посједују жељу за учење ове изузетно корисне и мисаоне игре.

 

Поделите: