Search
Close this search box.

„Мисија могуће“ подстакла на размишљање фочанску публику

Представа „Мисија могуће“, у којој је кроз свакодневицу просјечне породице на духовит начин приказано друштво у којем живимо, изведена је на позорници Градског позоришта у Фочи. Циљ представе је скренути пажњу на животна питања обичних грађана.

Ријеч је о комедији у којој су глумци Аида Буква, Мирза Мушија и Алмир Чехајић Батко, кроз живот породице Бешић, приказали како често више водимо рачуна о небитним стварима, док нам се иза леђа одвијају много важније животне теме, а да тога нисмо свјесни.

Један од аутора, који наступа у улози наратора, Алмир Чехајић Батко сматра да би људи требали да се покрену и освијесте, како би могли да побољшају квалитет живота.

 

 

-Мислим да сценарио довољно говори о томе да би људи требали да се покрену, али не у неком револуционарном смислу, већ да ствари које посматрају око себе забиљеже, ураде и покажу да на овој планети нису само да бораве у својим домовима, већ да заиста учествују у јавном животу. Порука је да је сваки појединац држава и да је сваки човјек на планети једнако важан -рекао је Чехајић.

Глумица Аида Буква, у представи тумачи улогу Бадеме, која са супругом живи 17 година, без жеље да унаприједе живот . Затворени у свој свијет, препиру се око непотребних ствари и троше енергију, док се мимо њиховог знања дешавају и лијепе и ружне ствари.

 

 

-Сви можемо да се пронађемо у неком од елемената представе. Мислим да је наш народ помало депресиван, затворен и да одустаје од себе, због чега ми је жао. Човјек је највише поражен када каже да не мора, неће или да не заслужује, а задатак позоришта је да препозна те симптоме-сматра Буква.

Жанровски позиционирана као комедија, представа „Мисија могуће“ је едукативног карактера, а намјера аутора је да публику подстакну на дијалог и размишљање.

-Вријеме је да помислимо како нисмо сами себи на задњем мјесту, а то је колективна свијест. Нико не може сам нешто да промијени, али можемо сами да размишљамо о томе, а да се након тога удружујемо и да нешто мијењамо-истакла је Буква.

Представа је настала у оквиру програма оснаживања независних медија у БиХ, који је петогодишњи пројекат Америчке агенције за развој који подржава независност медија и слободу изражавања у БиХ, а реализују га Центар за промоцију цивилног друштва и Отворена мрежа. Након Фоче, представа ће бити изведена у Горажду 27. децембра.

 

Поделите: