Search
Close this search box.

Извештај са 36. редовне сједнице – Поскупио одвоз смећа

Једногласном одлуком одборника, Скупштина општине Фоча дала је сагласност предузећу „Комуналац“ да цијену одвоза смећа за домаћинства повећа са 6,80 на 8,50 КМ са урачунатим ПДВ-ом.

За прехрамбене трговинске радње и угоститељске објекте цијена је порасла са 1,10 на 1,30 КМ, за остале трговинске и самосталне занатске радње, те за остала правна лица са 0,70 на ,085, а за правна лица од посебног значаја, попут вртића, школа, музеја, са 0,18 на 0,22 КМ.

Нови цјеновник примјењиваће се од 1. фебруара.

Директор „Комуналца“ Ранко Шаран, у обраћању одборницима, захтјев за повећање цијена образложио је законским повећањем најниже плате у Републици Српској са 450 на 520 КМ уз реално очекивање да ће до краја године она износити 550 КМ.

Он је навео да се цијена одвоза смећа није мијењала осам година и да је мања у поређењу са другим општинама у Српској, те да би са тренутним цјеновником тешко могли да испоштују повећање најниже цијене рада.

Одборници и извршна власт подржали су повећање цијене одвоза смећа уз примједбе и очекивање да ово предузеће мора побољшати рад да би град био чистији.

Начелник општине Радисав Машић је навео да се морају отклонити дилеме око начина одржавања градских гробаља, као и да се побољша одвоз кабастог смећа одређивањем једног дана у седам или 15 дана за ту намјену.

Он је напоменуо да је општина у овогодишњем буџету планирала 450 хиљада КМ, 50 хиљада више у односу на претходну, за јавну комуналну хигијену, а та средства углавном иду предузећу „Комуналац“.

„Са повећањем буџета, имамо право да очекујемо бољи рад „Комуналца“. Инсистираћемо на томе, јер Фоча заслужује да буде град без смећа на улицама“, рекао је Машић.

Уз нову одлуку о повећању цијене одвоза смећа, одборници су усвојили приједлог начелника Машића да се и Дом здравља уврсти у категорију правних лица од посебног значаја који плаћају нижу цијену одвоза смећа.

На сједници је је усвојен и годишњи програм рада општинске управе.

Начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Бранка Саламадија навела је да су овим планом као најважнији стратешки пројекти предвиђени завршетак друге фазе обнове градског водовода, реконструкција дијела локалног пута према Јошаници, од Болнице до Медицинског факултета, израда студије изводљивости за нову депонију, наставак модернизације пута десном обалом Таре, завршетак адаптације Омладинског спортског центра „Партизан“, завршетак нове зграде обданишта, као и пројекат прекограничне сарадње унапређења туризма са општином Плужине у Црној Гори.

Она је рекла да је буџетом за стратешке пројекте предвиђено 5.026.500 КМ, док је из екстерних извора обезбијеђено 4.625.000 марака.

Поделите: