Search
Close this search box.

КУД „Фоча“: Чувари народне традиције

Културно-умјетничко друштво „Фоча“ већ девет година окупља дјецу и младе са циљем очувања и његовања традиције фолклора и народног стваралаштва. Редовни су учесници многобројних манифестација и гостовања у Републици Српској, Србији, али и иностранству.

Ових дана фочански фолклораши марљиво припремају кореографије за предстојећу турнеју у Чешкој.

У Културно-умјетничком друштву „Фоча“ активни су ансамбли распоређени у осам група које броје око 250 чланова, а дио друштва су и вокални солисти, женска пјевачка етно група и народни оркестар. Прошле године је оформљен и ансамбл студената Медицинског и Богословског факултета, чији чланови су се годинама бавили народном игром у мјестима из којих долазе.

Према ријечима секретара КУД-а „Фоча“ Саше Станића, фочански фолклораши два пута седмично вриједно раде на различитим кореографијама.

-Културно-умјетничко друштво има осамнаест кореографија, а на нашим концертима ми заступимо до десет. У септембру смо са кореографкињом Славицом Михаиловић правили двије нове кореографије за први ансамбл и за дјечији извођачки ансамбл. За први ансамбл смо радили „Игре из Јасенице“, то је околина Крагујевца у Шумадији, за млади дјечији ансамбл смо радили игру „Лазарица“, а то су игре из Мачве. КУД има годишњи концерт који је традиционално у мају у оквиру „Мајских свечаности“ које организује Општина Фоча, а поред тога више концерата правимо ми у нашој организацији којих има више у току године, као што је био Новогодишњи концерт у оквиру „Јануарских свечаности“, а такође имамо и неке прољећне и љетње фестивале које организујемо у Фочи, као што су „Коло пријатељства“ и „Љетњи фолклори“. Имамо најбоља пријатељства са неколико друштава из Србије, једно од њих је и „Абрашевић“ из Шапца. Годишње идемо код њих, а они код нас, имамо организоване посјете, размјену дјеце, па та пријатељства трају и годинама послије – рекао је Станић.

У КУД-у „Фоча“ посебно се радују мартовској турнеји, када ће богатство игре и пјесме представити Чесима.

Како је Станић истакао, турнеја у Прагу је планирана за другу половину марта. КУД „Фоча“ је и 2016. године представљен на Фестивалу у Прагу гдје учествује 27 Друштава из исто толико држава.

Богатство народних кола инструктори у овом Друштву, чувају и кроз рад са дјечијим ансамблима.

За пробе са предшколцима и основцима задужена је Ана Костовић, која каже да тренутно раде са двије кореографије у дјечијим ансамблима, од којих је једна премијерно изведена у децембру на „Новогодишњем концерту“.

Све већи број дјеце прикључује се КУД-у „Фоча“, јер осим прилике да науче нешто другачије, уживају у дружењу и путовањима, на тај начин доприносе богаћењу културног живота Фоче.

Никола Радановић, ученик шестог разреда, на фолклор иде око 6 година и каже да му се пуно свиђа јер се на пробама које не пропушта лијепо друже, а његово мишљење дијели и Хелена Апостолов ученица петог разреда, која тренира 5 година.

-Дружења су нам јако добра и сва путовања су организована како треба, а наступати пред публиком је част и то је посебан осјећај – истакла је Жана Огњеновић, четрнаестогодишњакиња која се народном игром бави већ 7 година.

Док вриједно увјежбавају кореографије, у фочанском КУД-у се надају да ће до краја године да добију нове просторије у Спортском центру „Партизан“, што ће им омогућити боље услове за рад.

Поделите: