Search
Close this search box.

Дан Цивилне заштите: Спремни да реагују и помогну становништву

Општински штаб цивилне заштите, поводом Међународног дана цивилне заштите, у Центру за културу и информисање представио је свој рад. Посјетиоци су имали прилику и да се упознају са опремом свих јединица које су на услузи Цивилној заштити у случају непогода.

Штаб Цивилне заштите општине Фоча спреман је да реагује у свим ситуацијама и тако помогне становништву и унесрећеним особама.

-Приказали смо заиста богату опрему којом располажу специјализоване јединице Цивилне заштите на које рачунамо у случају потребе за њиховим ангажовањем- рекао је шеф Одсјека цивилне заштите општине Фоча, Чедо Зеловић.

Он је похвалио командире и припаднике свих јединица  које функционишу у оквиру фочанске Цивилне заштите, који су, како је рекао, у сваком тренутку спремни да се одазову на позив Цивилне заштите, односно команданта Штаба за ванредне ситуације, Радисава Машића.

-Са снагама којима располажемо можемо да реагујемо, а у случају већих непогода обраћамо се Републичкој управи цивилне заштите, док у тежим ситуацијама тражимо међународну помоћ, односно помоћ Србије- истакао је Зеловић.

У Фочи дјелује и Ватрогасно друштво, које датира још из 1911. године. До формирања Територијалне ватрогасне јединице ово друштво бавило се репресивним мјерама, док сада, свој рад базира на превентивним мјерама.



Друштво које броји 35 чланова, од којих 15 ватрогасаца, увијек је на располагању Цивилној заштити и грађанству.

-У случају већих елементарних непогода или пожара ми смо испомоћ Територијалној ватрогосној јединици, а наша главна дјелатност је превенција. Радимо сервисирање ватрогасних апарата и мјерење хидрантске мреже, а у плану нам је и проширење дјелатности на област заштите на раду- рекао је секретар Друштва, Чедо Бурило и додао да је једна од активности овог Друштва и обука становништва о заштити од пожара, уз едукацију омладине школског узраста.

Фоча је надалеко позната по рафтингу ријеком Таром, који из године у годину посјећује све више туриста из земље, региона и свијета. Управо због тога, створила се потреба организовања Специјализоване јединице за спасавање на води, која већ пет година дјелује у нашем граду и броји око 15 чланова који су обучени за спасавање на дивљим водама.

-Рафтинг је адреналински спорт и превртања и испадања туриста из чамаца су апсолутно свакодневница на води. Мени је драго што се задњих година диже свијест о формирању једне овакве јединице, како би се подигли стандарди безбједности на води- рекао је лиценцирани спасилац на дивљим водама, Мирко Давидовић.

Он је истако да је рад Специјализоване јединице за спасавање на води конкретно везан за дјеловање на дивљим водама, те да им је циљ да, кроз обуке које ће организовати, у наредном периоду прошире област дјеловања и на поплавним водама.

Своје рад, опрему и људство данас су представиле и Спелеоспасилачка служба Републике Српске станица Фоча, Општинска организација Црвеног крста, Територијална ватрогасна јединица као и Служба хитне медицинске помоћи Дома здравља Фоча.

Поделите: