Search
Close this search box.

Инспекторатима већа овлаштења

Усвојен је нови закон о инспекцијама Републике Српске који је инспекторима дао већа овлаштења како би се, прије свега, унаприједио привредни амбијент у Републици Српској.

Посебне надлежности инспекцијама су дате у области нелегалног, непријављеног односа, односно „рада на црно“.

Инспектори имају право да у цивилу контролишу радње и фирме које нису пријављене и да откривају оне које раде у „ сивој зони“.

Дозвољено им је, такође, да у цивилу користе угоститељске, трговинске и друге услуге, да купују робу од оних који раде на црно како би могли да докажу да раде незаконито.

Новина у Закону је и савјетодавна улога инспектора. Наиме, онима који су започели привреднудјелатност остављена је могућност да годину дана раде непријављено, под условом да су то пријавили инспекцијама које су дужне да им помогну код регистрације и законитог рада.

Већа овлаштења и надлежности новим Законом добиле су и друге инспекције, међу којима је и појачан надзор над радом локалних инспекција.

Грађанима је, такође, остављена могућност да у сарадњи са инспекцијама на локалном и републичком нивоу, доприноси ефикаснијем, законитом раду.

Из општинске управе Фоча најављују појачане испекцијске контроле, наредних дана. Инспектори ће посебно контролисати исправност држања и складиштења прехрамбених производа, поштовање рокова трајања и начин продаје животних намјерница.

Поред тржних центара и маркета, контрола ће обухватити и месаре, угоститељске и друге објекте у којима се продају животне намјернице.

Инспекције и у овој области очекују сарадњу са грађанима на коју су и овим путем позвани.

Поделите: