Search
Close this search box.

Пут под ноге ка сузи Европе

Међународни сајам туризма у Београду, који је почео данас, окупиће излагаче из 40 земаља, а своје туристичке потенцијале представиће и Република Српска. На највећој туристичкој смотри југоисточне Европе у српској престоници општине Фоча и Плужине представљају заједнички пројекат под називом “Туризам, адреналин и рафтинг авантура ”.

Посјетиоци 42.Међународног београдског сајма, чији је овогодишњи слоган “Пут под ноге”, имаће прилику да се наредна четири дана детаљније упознају са јединственим туристичким потенцијалима Фоче и Плужина.

Креирајући заједничке туристичке производе и унапређујући туристичку инфраструктуру двије општине кроз прекограничну сарадњу настоје да привуку што већи број туриста са свих континената. Управо то је један од циљева пројекта “Туризам, адреналин и рафтинг авантура – ТАРА” који  представљају сајамској публици.

Директорка Туристичке организације Фоча Љепосава Ђајић истакла је да Фоча и Плужине имају шта да понуде и домаћим и страним туристима. Фоча акценат ставља на авантуристички туризам и јединствене природне љепоте, од најдубљег кањона и јединствене прашуме у Европи, најстаријег националног парка у БиХ, до пјешчаних пирамида, историјских и културних споменика, па све до богате гастрокултуре овог краја.

-Данас представљамо туристичке дестинације и производе општина Фоча и Плужине. Очекујемо да ће на мети интересовања посјетилаца, као и увијек, бити Национални парк “Сутјеска”, рафтинг, различите планинарске и друге туре које нуди наша туристичка привреда. Представљамо и домаће производе из Фоче, крафт пиво, ракију “здравицу” и производе од боровнице-рекла је Ђајићева.

Имајући у виду чињеницу да је Београдски сајам по обиму, квалитету и значају једна од најуспјешнијих манифестација у региону, у ТО Фоча учешће на престижној смотри туризма виде као велику шансу за привлачење туриста, изградњу партнерских односа са излагачима и пословним посјетиоцима.

Сајму присуствује и начелник општине Фоча, Радисав Машић. Он је оцијенио да Фоча и Плужине заједничким учешћем на централном туристичком догађају у региону на најбољи начин промовишу туризам, као грану коју су и једна и друга општина препознале као развојну.

-Промовишемо заједнички пројекат прекограничне сарадње који ћемо реализовати у овој и наредној години, уз помоћ средстава ЕУ. Сајам је добра прилика за нове послове и нове туристичке аранжмане и вјерујем да ће тако бити и овај пут-рекао је Машић.

Од данас, па све до недјеље, уз подршку и партнерство Представништва РС у Србији, туристичке организације из Републике Српске имаће на располагању штанд од 70 метара квадратних, како би на најбољи начин била представљена укупна туристичка привреда Српске.

Планирано је да у оквиру презентације посебан акценат буде стављен на промоцију љетне туристичке сезоне. У првом реду је Олимпијски центар `Јахорина` и понуда у љетним мјесецима, а затим рафтинг на ријекама Тара и Врбас, пјешачење кроз националне паркове Сутјеска и Козара, као и бање Републике Српске и сеоски туризам.

Поделите: