Search
Close this search box.

Закључци Штаба за ванредне ситуације за дан 06.04.2020. године

Поводом епидемиолошке ситуације са „ЦОВИД-19“-корона вирусом, а у циљу провођења мјера за спречавање и сузбијање заразних болести, те заштите и спасавања становништва, Штаб за ванредне ситуације општине Фоча, на сједници од 06.04.2020.године, је констатовао следеће:

1. У општини Фоча нема заражених вирусом корона, а број лица која су под здравственим надзором се смањује и ситуација је стабилна.
Потребно је да се грађани и даље придржавају свих прописаних мјера и упутстава. То подразумијева строго поштовање мјера изолације за лица старија од 65 година, као и обавезе поштовања социјалне дистанце, односно држања прописаног растојања између особа. Сви грађани се позивају да остану у својим кућама и да повећају мјере изолације и самоизолације у наредних петнаест дана, до када се очекује врхунац пандемије.
Очекујемо да ће све ове мјере грађани поштовати, јер је то у интересу њиховог здравља , здравља њихових најмилијих и свих грађана.

2. Функционисање и рад у општинском карантину је усклађен са препорукама Института за јавно здравство РС и у каранину ће бити редовно дежурство екипе здравствених радника Дома здравља сваким даном.

3. Наставља се акција дезинфекције јавних површина и стубишта у заједницама етажних власника, а такође и редовно прање улица. Ове активности ће се одвијати у вријеме трајања полицијског часа.

4. У току дана ће се извршити припрема карантина у Градској спортској дворани, капацитета 48 мјеста (са могућношћу проширења капацитета), који ће бити спреман за прихват лица која се упућују у карантин. И овај карантин ће бити под сталним надзором полиције, а здравствени надзор вршиће здравствени радници Дома здравља.

5. За све пословне просторе, који су у власништву Општине, а издати су лицима за обављање дјелатности, а који у овом периоду не раде, у складу са донешеним мјерама, Општина ће донијети одлуку о ослобађању плаћања закупнине за мјесец март и април.
Такође се упућује апел свим власницима пословних простора који су издали своје просторе другим лицима за обављање дјелатности, а који у овом периоду не раде, у складу са донешеним мјерама, да их ослободе плаћања закупнине за мјесец март у износу од 50%, а април у износу од 100%.

6. Због новонастале ситуације, а у циљу помоћи здравственим установама на подручју општине Фоча, за мјесец март и април ће Општина преузети обавезу плаћања воде и одвоза смећа за Универзитетску болницу Фоча и Дом здравља Фоча.

7. Општински штаб подржава апел Дома здравља за помоћ у набавци лијекова неопходних за одржавање трудноће код три труднице, а које је тренутно немогуће набавити у апотекама у граду и упућује позив донаторима да се обезбиједе одговарајућа средства за набавку истих, за наредна два мјесеца.

Фоча, 06.04.2020.године


Закључци Штаба 06.04.2020.

Поделите: