Search
Close this search box.

Закључци Штаба за ванредне ситуације општине Фоча, на сједници 13.04.2020. године

Поводом епидемиолошке ситуације са „ЦОВИД-19“- корона вирусом, а у циљу провођења мјера за спречавање и сузбијање заразних болести, те заштите и спасавања становништва, Штаб за ванредне ситуације општине Фоча, на сједници од 13.04.2020. године, је
донио следеће закључке:

1. Све мјере које су до сад предузете, продужавају се до 27. априла 2020.године.
Општински штаб процјењује да се ситуација усложњава, обзиром на ситуацију у регији, па је неопходно строго поштовање донесених мјера и препорука.
Наредних 15 дана, до краја априла, су пресудне за даљи ток пандемије вируса корона. Зато позивамо све грађане да досљедно, одговорно и дисциплиновано поштују донесене мјере, а то значи да остану код куће, да носе маске и рукавице, да избјегавају окупљања и да са другима буду на растојању од два метра.
Позивамо полицију и комуналну полицију да, у складу са законом, санкционишу свако непоштовање донесених мјера.

2. Упркос сталним упозорењима, на подручју наше општине свакодневно се догоди по неколико пожара.
Узрок пожара је људска непажња и неодговорност појединаца.
Забиљежен је и напад на ватрогасце и њихово спречавање гашења пожара. Општински штаб најоштрије осудјује такво понашење и од надлежних тражи најоштрије санкције за виновнике тог напада.
Општински штаб захтијева да се против тих лица која изазивају пожаре поднесе прекршајна, односно кривична пријава и да се, сходно закону, санкционишу.

3. Грађанима наше општине до сада је подијељено око пет хиљада заштитних маски.
Подјела маски оним грађанима који је немају се наставља, тако да сви они маску могу преузети у служби цивилне заштите (Ватрогасни дом) или у Црвеном крсту.

4. Општински штаб захваљује свим донаторима, који на било који начин помажу да се актуелна ситуација што безболније савлада.

5. Општински штаб позива вјернике да се у предстојеће велике вјерске празнике понашају у складу са донесеним мјерама и у складу са упутствима свештеника Српске православне вјере.

6. Акција редовне дезинфекције јавних површина, стубишта у стамбеним зградама, улаза у трговинске и друге објекте који раде, биће настављена ове седмице и завршена прије Васкрса.
Позивамо заједнице етажних власника, као и власнике пословних простора да одржавају хигијену тих простора, како би ефекти дезинфекције дали жељене резултате.

7. Свим пензионерима који примају најнижу пензију (201,81 КМ), а таквих је 252, Општина ће поводом васкршњих празника подијелити по 50 КМ.

Фоча, 13.04.2020.године


Закључци Штаба 13.04.2020. године

Поделите: