Сјећање на крвави Никољдан: Вријеме је да злочинце стигну сузе преживјелих Јошаничана

У Горњој Јошаници код Фоче данас је служен помен-парастос за 73 српских мјештана, који су погинули у протеклом грађанском рату, од којих је 56 звјерски убила муслиманска војска из Горажда на Никољдан, 19. децембра 1992. године.

 

Годишњица најмасовнијег страдања српских цивила на подручју Горњег Подриња у посљедњем рату традиционално је одржана поводом Љетног Никољдана, а ове године и на дан Светих Ћирила и Методија, којима је посвећена новоизграђена црква јошаничких мученика.

На Никољдан 1992, на дан када је требало да сломе крсни колач, мучењем и одсијецањем дијелова тијела убијено је 56 мјештана десет јошаничких заселака, међу којима више стараца, 21 жена и троје дјеце- двогодишња Данка Тановић, Драгана Вишњић од десет година и њен три године млађи брат Дражен.

Преживјели Јошаничани, њихова родбина и пријатељи још једном су послали поруку да се ово језиво страдање никада неће заборавити, те да се никада неће одустати од захтјева да се злочинци казне.

Душанка Лаловић, тада Вишњић, једна је од ријетких преживјелих из фамилије Вишњић у којој је погинуло 16 чланова.

“Данас је празник Свети Ћирило и Методије, слава наше цркве, а данас је и Бајрам и ево ја позивам све учеснике овог страшног злочина у Јошаници да се пријаве Тужилаштву БиХ и да одговорају коначно за овај злочин. Не желим да плачем, сузе остављам њима, јер је коначно дошло вријеме да њих стигну моје сузе и свих нас из Јошанице”, рекла је Душанка.

Предсједник Борачке организације Фоча Срђан Станковић наводи да је већ одавно познато ко су и налогодавци и извршиоци злочина у Јошаници.

“Зна се и ко је кога тачно убио, појединлчано, међутим мјештани који знају те људе кажу да се шетају и по Фочи. То је велики злочин Тужилаштва које ништа не предузима”, рекао је Станковић.

У обраћању окупљенима код споменика погинулим мјештанима, начелник општине Радисав Машић запитао се да ли онај злочинац који је убио малу Данку, брата и сестру Дражена и Драгану, има своју дјецу и да ли се, када помилује своје дијете, сјети и дјетета које је овдје немилосрдно убио.

“Да ли се сјети и да ли може да спава? Вјерујемо у Божију правду која ће их сигурно стићи, а у ову другу све мање имамо наде, али никада нећемо престати да је тражимо. То је наше право и ако мислимо да истрајемо као Срби на овим просторима на то право никада не смијемо заборавити”, поручио је Машић.

Он је нагласио да се због будућности свих који живе у овој држави злочинци морају казнити.

Након парастоса код спомeника погинулим Јошаничанима, служен је и помен у Цркви Светих Ћирила и Методија, која је почела да се гради 2015. године.

Свештеник Никола Ковач каже да је 80 одсто радова на цркви завршено и да се чека постављање иконостаса који је већ израђен.

“Захваљујући Господу Богу, добром народу и свим приложницима, за кратко вријеме смо успјели да подигнемо храм из темеља. У току су радови на завршетку пода, имамо иконостас и чекамо да га поставимо, тако да се надамо да ће у што скорије вријеме бити освећење храма”, рекао је Ковач.

Из Тужилаштва БиХ Срни је у децембру прошле године одговорено да је предмет “Јошаница” у раду у Посебном одјељењу за ратне злочине Тужилаштва БиХ.

“Спроведен је велики број истражних радњи, саслушан велики број свједока, али има још доста активности које треба извршити. Рад на предмету се наставља”, рекао је тада Срни портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић.

Подели

Наши пријатељи

Translate »