Search
Close this search box.

Проширена зона заштите изворишта “Лучка врела”

Одборници Скупштине општине Фоча усвојили су одлуку којом је заштитна зона „Лучких врела“, главног градског изворишта питке воде, проширена да би се спријечило замућење воде.

Начелник општине Радисав Машић је објаснио да је основни циљ ове одлуке да се грађанима обезбиједи чиста вода, те да се заштитна зона шири изнад изворишта, односно изнад постојеће заштитне зоне.

„Утврдили смо, без обзира што шумари мисле другачије, да замућења воде настају због тога што се неконтролисано сијече шума у приватном сектору у дијелу изнад изворишта у вријеме када имамо кише. То блато које настаје извлачењем шуме негдје понире и негдје се појављује у нашем изворишту, које је буквално из камена и не постоји могућност другог замућења“, рекао је Машић.

Он је нагласлио да заштита изворишта подразумијева контролисану сјечу шуме.

„Људи који имају своју шуму у тој зони неће је сјећи када они хоће, већ онда када не могу направити штету, односно у сушном периоду по одобрењу Шумског газдинства. Ова зона не улази у државну шуму ни у пут којим се шума извлачи, тако да ни у једном моменту не дира Шумско газдинство“, појаснио је Машић.

Поделите: