Search
Close this search box.

Општине Фоча и Плужине започеле са радом на унапријеђењу безбједности туристичких локација

Финансира Европска унија



САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ – КООРДИНАЦИОНИ САСТАНАК ЗА СЛУЖБЕ СПАШАВАЊА

Општине Фоча (БиХ) и Плужине (Црна Гора) су јуче у оквиру пројекта ”Туризам, Адреналин и Рафтинг Авантура (Т.А.Р.А)” организовале координациони састанак за припаднике својих Служби спашавања (цивилне заштите, полиције, здравствених установа, ватрогасних служби и удружења, служби заштите и спашавања, ГСС-а), гдје се дискутовало о мјерама, стандардима и савременим трендовима безбједности на туристичким локацијама, те о управљању ризицима и спашавању на води и под водом.

Овај пројекат спроводе споменуте општине, у сарадњи са Парком природе „Пива“ и Туристичком организацијом Општине Фоча, а у потпуности га финансира Европска унија у износу од 499.654,00 евра. Циљ пројекта је развој и промоције прекограничног подручја као јединствене дестинације за активни туризам. Реализација је почела 1. децембра 2019. и трајаће двије године, до краја новембра 2021. године.

Састанак је отворио начелник Општине Фоча, Радисав Машић, који је истакао важност и значај аспекта безбједности у развоју туризма у ове двије општине. У свом излагању, он је нагласио неопходност укључивања различитих институција и актера у процес унапријеђења безбједности на туристичким локацијама, нарочито на брзој ријеци Тари.

Припадник ГСС Мостар и инструктор потраге, Горан Митрић, одржао је предавање о стандардима безбједности, специфичностима потраге и спашавања на мирним и брзим водама, као и о трендовима у овој области. Митрић је ставио акценат на значај обуке спасилачких тимова у релевантним институцијама и опремљеност адекватном спасилачком опремом, како би службе могле ефикасно да реагују у акцијама спашавања.

Учесници координационог састанка су такође истакли потребу за обуком нових спасилаца и неопходност сарадње свих институција и спасилачких клубова, а дали су и препоруке како заједнички унаприједити безбједност у пограничном подручју Општина Плужине и Фоча, стављајући фокус на ријеку Тару. Покренута је и дискусија о важности заштите од пожара, као једног од значајнијих аспеката безбједности на туристичким локалитетима.

 


 

advanced divider


















Поделите: