Search
Close this search box.

Противградне мреже за 37 произвођача органске малине у Фочи

У Фочи је данас за 15 малинара испоручена опрема за постављање мрежа за противградну заштиту малина, а тај вид помоћи у наредних пет година добиће укупно 37 произвођача овог јагодастог воћа, чиме ће се од града заштити око 42 хектара од укупно 90 хектара засада на подручју ове општине.

Вриједност првог дијела испоручене опреме је 42.000 КМ, а у једнаким износима је финансирају Министарство пољопривреде Српске из кредита Међународног фонда за развој пољопривреде ИФАД и општина Фоча из свог буџета, док је укупна вриједност противградне заштите за свих 37 корисника 150.000 КМ.

Начелник општине Радисав Машић истиче да ће 37 малинара, који прођу овај пројекат, добити сертификат органског произвођача.

„У овој години њих 15 ће добити сву опрему и неће ништа платити, јер је општина пристала да сноси 50 одсто трошкова, а 50 одсто ИФАД, тако да ће ово бити пројекат који ће, надам се, стимулисати и друге пољопривреднике да се окрену органској производњи“, рекао је Машић.

Он је оцијенио да је предност овог пројекта што произвођачи имају уговорене количине, откупљивача и цијену, односно сигуран пласман.

„Надам се да ће и други видјети да је ово добар начин да се преоријентишу на органску производњу и мислим да би Фоча у томе могла и предњачити у Републици Српској“, навео је Машић.

Предсједник Удружења пољопривредника општине Фоча Верица Дракул каже да су се за овај вид помоћи пољопривредницима одлучили јер на подручју општине Фоча не постоји ракетни систем противградне заштите.

„Прве године помоћ је добило 15 произвођача органске малине, а општина Фоча је преузела 50 одсто трошкова, тако да наши произвођачи ништа не плаћају, па користим прилику да се захвалим локалној управи и начелнику Радисаву Машићу“, рекла је Дракулова.

Она је позвала пољопривреднике, који су заинтересовани за органски узгој малине, да конкуришу за добијање ове врсте помоћи, а додала је да је осим противградне заштите у оквиру овог пројекта планирана и набавка механизације, као и стручно усавршавање.

Производњом малине у Фочи се бави око 110 пољопривредника.

Произвођач Милан Гаговић истиче да подручје општине Фоча није покривено протиградним ракетама, па ће уз помоћ ове опреме моћи да сачувају своје засаде.

„Ми овдје и плаћамо противградну заштиту, али на овом простору немамо противградних ракета које разбијају облаке, па је ово велики вид помоћи. Када смо конкурисали било је планирано да платимо пола цијене, а на нашу велику срећу опрема је потпуно гратис, општина је преузела наш дио на чему им се много захваљујемо“, рекао је Гаговић.

Ранко Иконић истиче да је ово велика подршка малинарима, захваљујући којој ће моћи мирно да спавају.

„И сада стрепим када год облак наиђе, плашим се да не дође до оног најгорег. Ово је одлична ствар“, рекао је Иконић.

Драгана Тешевић наводи да су имали доста проблема са градом.

„Мрежа ће нам много значити, а правиће и засјену од Сунца, тако да ће доста помоћи при узгоју малине. Органском производњом малине на површини од пет дунума бавимо се већ пет година, исплата је редовна и може се зарадити нека просјечна плата“, рекла је Тешевићева. Цијена малине за ову годину још није формирана, а малинари се надају да ће бити већа у односу на претходне године, самим тим што је и род малине умањен због обилних киша.

Поделите: