Search
Close this search box.

Усвојен ребаланс буџета од 14.770.000 КМ

Одборници Скупштине општине Фоча усвојили су данас ребаланс буџета за ову годину, којим се укупна буџетска средства са 13.690.000 повећају на 14.770.000 КМ.

Епидемија вируса корона узроковала је смањење изворних прихода за 1.728.000 КМ, а за санирање посљедица пандемије општина је добила грант Владе Српске од 695.300 КМ.

Ребаланс укључује и задужење општине емисијом обвезница од 1.500.000 КМ за реализацију свих планираних инвестиција, чија је реализација била угрожена због епидемије и пада изворних, али и екстерних прихода.

Међу овим инвестицијама су реконструкција и асфалтирање локалне путне мреже, што је требало да се финансира из изворних прихода, као и опремање нове зграде вртића за шта су раније била предвиђена, а због епидемије отказана средства Владе Српске.

Повећање у буџету од 250.000 КМ биљежи се на основу реализације пројекта прекограничне сарадње са Плужинама у области туризма, те додатних 115.000 КМ, од чега је грант 86.000, из пројекта реконструкције Дома здравља.

Начелник општине Радисав Машић рекао је да су расписани тендери и да су неки од радова већ почели, те да ће све планиране инвестиције у овој години бити завршене.

На приједлог одборника СНСД-а Светислава Ковачевића, одборници су усвојили одлуку којом се годишња такса за Поште Српске у Фочи са 2.000 КМ смањује на 1.000 КМ, а за њене организационе јединице у појединим мјесним заједницама са 2.000 на 500 КМ.

Начелник Одјељења за просторно уређење и стамбено-комуналне послове Менсуд Јахић информисао је одборнике о стању постојеће градске депоније и активностима у вези са изградњом нове.

Он је навео да је на састанку извршне власти са руководством предузећа „Комуналц“ догворено да се одређеним интервенцијама продужи вијек депоније за 12 мјесеци, те да су радови већ почели.

Јахић је подсјетио да је закључком Скупштина општине превиђено да се нова депонија гради у Филиповићима, након чега је прибављено стручно мишљење Института за грађевинарство из Требиња о испуњењу услова за изградњу.

„Од Шума Српске наручен је план елабората о оправданости крчења шума и промјене намјене шумског земљишта у сврху градње депоније, за шта је захтјев упућен и Министарству шумарства и пољопривреде. У току је поступак израде локацијских услова за шта је прибављена сагласност Електропреноса БиХ“, рекао је Јахић.

Са дневног реда сједнице повучен је приједлог измјене одлуке о новчаној накнади одборницима и члановима радних тијела Скупштине општине, јер су, какао је образложила начелник финансија Мирјана Давидовић, неки од одборника тражили додатно појашњење такве одлуке.

Поделите: