Search
Close this search box.

Заједнички пројекат УСАИД-а и Фоче: Осам жена од хобија направиле бизнис

Захваљујући Програму подршке маргинализованим групама, који заједно реализују Америчка агенција за међународни развој – УСАИД и Општина Фоча, осам незапослених жена из Фоче добило је шансу да развије посао. Осим финансијске подршке, будуће предузетнице добијају и корисна знања за вођење пословних књига, као и савјете за излазак на тржиште и проширење дјелатности у будућности.

Тридесетпетогодишња Ивана Лечић, која болује од спиналне мишићне атрофије, годинама се бави израдом украсних и ријетких предмета. Уз помоћ и стручну подршку УСАИД-овог програма, набавиће опрему која ће јој омогућити да од хобија направи озбиљан посао.

-Ово је сјајна прилика која ми је омогућила да оно што радим читав живот претворим у бизнис. Јако сам задовољна, јер ми је омогућена и набавка опреме, посебна машина за резбарење дрвета, нови рачунар, пратећа компјутерска опрема. Без средстава и опреме мој посао би готово био немогућ-задовољна је Лечићева.

 

Општина Фоча опредијелила се за учешће у УСАИД-овом програму с циљем подршке развоју бизниса за жене са инвалидитетом, мајке лица са инвалидитетом, жене из руралних подручја , жртве насиља и незапослене младе жене.

-Пројекат је управо такав да подржава особе и са инвалидитетом и рањиве категорије. Имајући у виду велики број незапсолених жена у Фочи, није било проблема да се кориснице пријаве на позив за учешће у пројекту и сигурно да ће и у будућности бити потребе за сличним пројектима у којима ће Фоча сигурно учествовати-рекла је стручни сарадник за стратешко планирање и локални развој Општине Фоча, Раденка Срндовић.

Свака од корисница програма добија по пет хиљада марака које су из заједничког фонда обезбиједили Америчка агенција за међународни развој – УСАИД и Општина Фоча. Представници УСАИД-а и Општине Фоча обишли су данас кориснице и увјерили се да се програм одвија по плану.

-Програм подразумијева мониторинг и зато смо данас обишли свих осам корисница и увјерили се да све тече по плану. Задовољани смо развојем програма, лијепо је видјети отпочете бизнисе који налазе своје мјесто на тржишту. Програм траје годину дана, а након истека ми настојимо остати у контакту са корисницама и помагати кроз различите начине-рекла је руководилац УСАИД-овог Предузетничког фонда за жене Ада Хамидовић.

Фоча је једна од девет општина у БиХ, учесница у програму, које су са Америчком агенцијом за развој основале фонд за помоћ маргинализованим групама од 540.000 марака.

 

Поделите: