Search
Close this search box.

ПОДСЈЕЋАЊЕ НАТО БОМБАРДОВАЊЕ

ПОДЈСЕЋАЊЕ

НАТО БОМБАРДОВАЊЕ

Прије 25 година, од 5. до 10. септембра 1995. године, НАТО авиони су бомбардовали виталне објекте на подручју општине Фоча. У разорним експлозијама великих бомби уништени су телекомуникациони, релејни и сви комуникациони предајници на котама Кмур, Осаница и Стражица, срушена су 4 моста, неколико пословних и стамбених објеката.

У граду је начињена огромна штета јер су бомбе експлодирале на мостовима на Дрини, који су порушени.

У НАТО бомбардовању погинула су три борца Војске Републике Српске, док су тројица теже рањена.

Иако је гађан више пута мост на Дрини на Броду НАТО авиони нису погодили. Срушили су околне стамбене и пословне зграде и причиниле огромну штету тадашњим предузећима „Маглић“ и „Озрен“, као и мјештанима који су остали без крова над главом.

Фоча је након те акције НАТО авијације остала у мраку, без струје, без телефонских, радио и телевизијских веза. Остала је одсјечена, јер су оба моста на Дрини у граду порушена, срушен је и мост на ријеци Бистрици на Броду, као и мост на Осаници где је, до Дејтонског договора, била граница општина Фоча и Горажде.

Мост на Дрини на улазу у град код зграде Општине је обновљен (не у оном облику који је имао, био је мост чији је архитекта Јово Ковачевић добио престижну награду архитектуре за то дијело), обновљени су и мостови на Осаници и на ријеци Бистрици. Једино је , све до 2018. године обнову чекао стари жељезни мост на Дрини у Доњем Пољу.

Жељезни мост на Дрини срушен је 6. септембра 1995. године а на истом мјесту изграђен је нови мост дужине 178 метара, широк 10,5 м, са двије пјешчане стазе. Мост је пуштен у саобраћај 20. септембра 2018. године.

Пјесник Владимир Настић, који је у то вријеме живио у Фочи, написао је пјесму. „Бол и пркос мостова на Дрини“

Бол и пркос мостова на Дрини

Поделите: